Bruk av akuttmedisinske tjenester etter innvandrerbakgrunn og sosiodemografiske faktorer
Prosjekt
|Publisert
I dette prosjektet er målet å undersøke om det eksisterer variasjoner i tilgang til og bruk av akuttmedisinske tjenester etter pasienters innvandrerbakgrunn, utdanning og inntekt. For å undersøke dette bruker vi registerdatakoblinger som eksisterer i prosjektet ‘kvalitet og variasjon’.
Sammendrag
Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) spiller en sentral rolle i det medisinske nødresponssystemet ved å ta imot nødanrop og vurdere og tildele prioriteringsnivå (triagering), samarbeide med legevaktsentraler og gi medisinske råd. Kunnskapen om bruk av akuttmedisinske tjenester og påfølgende hendelser eller kontaktpunkt, varierer betydelig blant ulike deler av befolkningen.
Dette prosjektets hovedformål er å undersøke om det eksisterer forskjeller i pasientflyten for personer som benytter seg av nødtjenester via AMK etter ulike sosiodemografiske karakteristikker. Vi vil fokusere på alle “kode rød”-henvendelser til AMK i løpet av en bestemt tidsperiode. Ved å analysere flyten mellom AMK-henvendelser og andre helsetjenester, deriblant legevakt og spesialisthelsetjenesten, vil vi få mer kunnskap om pasientflyt og ulike helsetjenesteutfall. Denne kunnskapen vil være nyttig for å forstå om akuttmedisinske helsetjenester treffer ulike deler av befolkningen ulikt og om ressursbruken fra tjenestene fungerer godt i praksis.
Våre analyser vil baseres på registerdata fra AMK, Kontroll og utbetaling av helserefusjoner (KUHR), Norsk pasientregister (NPR), Folkeregisteret og Statistisk Sentralbyrå (SSB), koblet på individnivå via avidentifiserte personnumre. Vi vil anvende statistiske modeller for å undersøke sammenhenger mellom ulike sosiodemografiske karakteristikker, pasientflyt og helsetjeneste-relaterte utfallsmål. Disse modellene vil inkludere forklaringsvariabler som alder, kjønn, bosted, innvandringsbakgrunn, sosioøkonomiske faktorer, komorbiditet, årsak til henvendelser og mer.
Vi vil involvere relevante klinikere med erfaringsbaserte perspektiver i prosjektet, særlig under utformingen av analysene vi planlegger å gjennomføre.
Start
Oktober 2023
Slutt
Desember 2027
Status
Pågående