Hvem er forskerne i FamilieForSK?
Artikkel
|Oppdatert
FamilieForSK har sitt utspring ved Folkehelseinstituttet, og med en rekke samarbeidspartnere både i og utenfor Norge. Forskningsgruppen ledes av Maren Sand Helland og Tonje Holt ved Folkehelseinstituttet.
Forskerne i Familieforsk
Maren Sand Helland er klinisk psykolog og fullførte sin doktorgrad om foreldrerelasjoner våren 2015 ved Universitetet i Oslo. Gjennom hele sin akademiske karriere har Marens forskning vært sentrert rundt foreldreskap og familiedynamikk, og Maren var en av initiativtakerne til oppstarten av FamilieForSK-studien sammen med Professor Espen Røysamb.
Tonje Holt er klinisk psykolog og fullførte sin doktorgrad ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Tonje har en særlig interesse for barn i sårbare situasjoner, og hun er prosjektleder for delprosjektet om bostedsordning og barns psykiske helse.
Linda Larsen har har bakgrunn innen psykologi og kognitiv vitenskap, og hun fullførte sin doktorgrad om tidlige leseferdigheter hos barn ved Macquarie University i Sydney, Australia i 2014. Linda er særlig opptatt av barns psykiske helse og livskvalitet samt hvordan de har det på skolen. Hun er prosjektleder for delprosjektet CovClusion som undersøker inklusjons- og eksklusjonsprosesser innen helse og velferd som en konsekvens av Covid-19-pandemien.
Silje Bårdstu er seniorforsker og har bakgrunn i utviklings- og personlighetspsykologi. Hun fullførte sin doktorgrad i personlighets- og utviklingspsykologi ved Universitetet i Oslo i 2018 og er prosjektleder for delprosjektet "Likestilling, familiekonflikt og barns tilpasning," på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Silje er spesielt opptatt av samspillet mellom barn og miljø samt betydningen av individuelle forskjeller for barns sosiale og emosjonelle utvikling.
Aurora Oftedal er postdoktor i FamilieForSK. Hun undersøker hvordan sosioøkonomiske variabler som foreldres arbeid og økonomi henger sammen med familiefungering og barns utvikling. Hun har studert psykologi ved University of California Los Angeles og St. Andrews University, og tok sin doktorgrad ved OsloMet om foreldres stressreaksjoner i forbindelse med avdekking av fosteravvik i svangerskapet.
Maria Morbech er doktorgradsstipendiat i prosjektet. Doktorgradsprosjektet hennes handler om bostedordninger for barn når foreldrene bor hver for seg. I masteroppgaven sin skrev hun om foreldrekonflikter og brukte data fra FamilieForSK-studien.
Olav Tveit er psykolog og doktorgradsstipendiat i prosjektet. Doktorgradsprosjektet hans handler om barns aktørskap og medbestemmelse når foreldrene skiller lag og bor fra hverandre, og generelt om barns rett til å bli hørt i saker som angår dem.
Espen Røysamb er professor i psykologi med høy metodekompetanse og bred erfaring innen forskning på psykisk helse, personlighet og mellommenneskelige relasjoner. Han er tilsatt både ved FHI og ved Psykologisk institutt ved Universitet i Oslo.
Kristin Gustavson er utdannet psykologspesialist og er professor i psykologi ved Psykologisk institutt ved Universitet i Oslo. Hun er også tilsatt som forsker ved FHI. Hun har høy metodekompetanse og forsker på tema som livskvalitet, psykisk helse og neuroutviklingsforstyrrelser hos barn.
Randi Sekkeseter er prosjektkoordinator og rådgiver i FamilieForSK-studien. Hun hjelper blant annet til med datainnsamlinger, har dialog med deltakerne i prosjektet og har mye av ansvar for mye av det administrative og koordinerende arbeidet i studien..
Trine Eikrem er psykologspesialist og har tidligere jobbet flere år i familieverntjenesten. Hun har gjennomført deler av sitt doktorgradsprosjekt i FamilieForSK, blant annet med dybdeintervjuer av barn og foreldre i et lite utvalg av familiene som deltar i FamilieForSK. Trine leder for tiden et team av eksperter på høy konflikt mellom foreldre som en del av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets nasjonale kompetansemiljø.
FamilieForSK samarbeider med forskere både nasjonalt og internasjonalt. Nasjonale samarbeidspartnere inkluderer Universitetet i Oslo, Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, NOVA og Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Øst og Sør-Norge. Internasjonale samarbeidspartnere inkluderer eksperter innen familieforskning og barns og unges psykiske helse og livskvalitet fra USA, Storbritannia, Australia, Canada, Tyskland, og fra de andre skandinaviske landene.
Andre støttespillere
Familieverntjenesten
De fleste deltakerne i studien ble rekruttert fra familieverntjenesten. FamilieForSK samarbeidet tett med ledere og ansatte ved familievernkontorene gjennom rekrutteringsperioden, og samarbeider fremdeles med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og familieverntjenesten for å formidle resultatene og knytte forskningen til kunnskapsbehovet som praksisfeltet møter. Dette samarbeidet er viktig for at den kunnskapen vi innhenter kan brukes til å gi best mulig hjelp til familier.
Referansegruppe
FamilieForSK har knyttet til seg en referansegruppe bestående av forskere, fagpersoner, og representanter fra Bufdir, familieverntjenesten og barneombudet, som alle har erfaring og kompetanse knyttet til familiefeltet. Vi har bruktreferansegruppa i ulike prosjektfaser for å sikre at kunnskapen som fremskaffes er relevant og nyttig.
Deltakere, brukere og befolkning
For å kunne fremskaffe den kunnskapen familier og tjenesten trenger, er vi helt avhengige av at foreldre og barn vil delta i studien og dele sine erfaringer med oss. Det er viktig at vi får høre synspunktene til ulike familier, både de som bruker familievernkontorene og de som ikke gjøre det, for å sikre at kunnskapen som fremskaffes kjennes relevant for dem det gjelder, og for at kunnskapen kan komme befolkningen til gode. Vi vil også gjerne ha direkte tilbakemeldinger og oppfordrer deltakere og andre til å ta kontakt med oss dersom de har spørsmål eller synspunkter på studien og spørsmålene som stilles.