Helsefare ved hetebølger
Artikkel
|Publisert
Hetebølger blir vanligere både i Norge og ute i verden der nordmenn drar på ferie. Høy temperatur over flere dager kan være en belastning på helsen, spesielt for små barn, personer med alvorlige kroniske sykdommer og de eldste og svakeste.
Ved hetebølger er det viktig med tiltak for å unngå å bli overopphetet og dehydrert, og vi må ta vare på dem som er mest utsatt.
Hetebølger og hvilke temperaturer som kan være helseskadelige
Meteorologisk institutt har fra 2023 valgt denne definisjon for norsk hetebølge: fem eller flere sammenhengende dager der maksimumstemperaturen er 27 grader eller høyere. En norsk hetebølge kan være farlig for sårbare individer, men tåles godt av de aller fleste. En norsk rapport viser at hetebølgen sommeren 2018 førte ikke til noen økt dødelighet i befolkningen. Hetebølger i sydlige strøk kan være mye mer intense, for eksempel med dagtemperaturer over 30 grader i flere uker, og perioder med dagtemperaturer på over 40 grader. Disse hetebølgene kan være farlige for alle hvis man ikke tar forhåndsregler.
Hva skjer med kroppen ved hetebølger
Det er prinsipielt to typer helseskader ved hetebølger; overoppheting som kan gi heteslag, og dehydrering. Ved lufttemperaturer som er omkring eller over kroppstemperaturen (37 grader celsius) er det ofte en kombinasjon av disse.
Heteslag
Heteslag er en tilstand der kroppen blir overopphetet og kroppstemperaturen stiger, som ved feber. Det er en meget farlig tilstand som kan være dødelig. Når kroppstemperaturen kommer over 40 grader celsius kan det skje organskader, blant annet ved at blodet leverer seg (koagulerer). Blodårene vil utvide seg maksimalt og gi blodtrykksfall. Dette kan gi besvimelse med kollaps og hjertestans. Heteslag skjer særlig ved svært høye lufttemperaturer og risikoen øker ved fysisk aktivitet.
Dehydrering
Dehydrering er en tilstand der kroppen er i væskeunderskudd. Kroppens viktigste mekanismer for å kjøle seg ned er svette og fordampning. Dette gir væsketap som det kan være vanskelig å kompensere for med å drikke. Eldre mennesker er særlig utsatt for dette da nyrene har mindre kapasitet til å konsentrere urinen slik at kroppen holder på vannet, og de ofte ikke greier å drikke tilstrekkelig. Faren øker ved bruk av vanndrivende legemidler, som brukes av mange hjerte- og nyresyke. Dehydrering gir lavt blodtrykk, nyresvikt og økt belastning på hjertet.
Eldre og syke er særlig sårbare for hetebølger
Dette skyldes at mekanismene for regulering av kroppstemperaturen er nedsatt og mange eldre har sykdommer som gir manglende evne til å sette i verk tiltak for å motvirke overoppheting og dehydrering. Eldre er mer utsatt for helseskader og i verste fall død. Dette har man sett ved tidligere hetebølger i Syd-Europa der mange eldre døde. Derfor må de unngå å bli for varme og dehydrerte.
De som er mest utsatt for heteslag er ikke nødvendigvis de som selv skjønner at de må passe på. Derfor er det veldig viktig at pårørende, naboer og omsorgstjenestene passer ekstra godt på når temperaturen stiger og holder seg høyt over flere dager.
Disse er mest utsatt:
- Skrøpelige eldre
- Personer med demens
- Personer med alvorlige kroniske sykdommer, for eksempel hjerte- og karsykdommer
- Personer som bor under dårlige sosiale forhold. Dette kan være personer som bor alene i byer og i høye etasjer i blokker der det er lite avkjøling og mulighet for å gå ut til kjøligere steder.
Tegn på heteslag (overoppheting) og dehydrering
Disse er faresignaler som kan kreve kontakt med lege eller sykehusinnleggelse. Oppdager du noen som har disse tegnene kan man ringe 113, legevakt eller annen kommunal omsorgstjeneste:
- Slapphet
- Fall og økt tendens til å falle
- Personen spiser og drikker minimalt
- Akutt forvirring
- Sparsom og mørk urin
Tiltak for å unngå heteslag (overoppheting) og dehydrering
- Opphold i kjølige rom, i skygge og luftige omgivelser
- Reduser fysisk aktivitet
- Drikk rikelig og innta også noe salt ved mye svetting (taper salt)
- Bruk lette, luftige klær
- Dusj eller bad i kjølig vann, eventuelt legg våte håndklær på huden