Global psykisk helse, menneskerettigheter og kriser
Arrangement
|Publisert
I anledning Verdensdagen for psykisk helse inviterer Folkehelseinstituttet og Nettverk for Global Mental Helse (NGMH) til frokostseminar.
Målet er å lære mer om norske partneres arbeid med global psykisk helse og rettighetsbasert arbeid i og etter kriser slik at vi kan lære av hverandre og styrke samarbeid for enda bedre å kunne bidra overfor våre samarbeidspartnere.
Møtet er fysisk (ikke på Teams).
Påmelding
- Påmeldingsskjema (frist: 2. oktober).
Program
- 8:30 Kaffe med bakverk og frukt
- 9:00 Velkommen v/ Ane-Marthe S. Skar, Folkehelseinstituttet
- 9:10 Velkommen v/ Heidi W Steel, International Child Development Programme (ICDP) og NGMH som er ordstyrer
- 9:15 Psykisk helse og menneskerettigheter – standarder og erfaringer v/ Margot Skarpeteig, Verdensbanken
- 9:20 Psykisk helse: om menneskerettigheter og menneskerettighetsbrudd v/ Elisabeth Ng Langdal, Mental Health and Human Rights Info
- 9:35 Arbeid for psykisk helse i Nepal: Building Back Better v/ Ida Oleanna Hagen, FORUT
- 9:50 Spørsmål og diskusjon, v/ Heidi W Steel, ICDP og NGMH
- 10:00 pause/påfyll kaffe
- 10:15 Samarbeid for selvmordsforebygging i Ukraina v/ Johan Siqveland, AHUS
- 10:30 Hvordan skal vi arbeide med psykisk helse og psykososial støtte i kriser? v/ Ragnhild Dybdahl, Folkehelseinstituttet, UiB og NGMH
- 10:45-11:10 Spørsmål, diskusjon og erfaringsdeling ledet av Heidi W Steel
- 11:10 Kommentar fra Emil Andre Andersen & Jarra Dabo, International Organisation for Migration (IOM)
- 11:15 Kommentar fra Marianne Monclair, Norad (tbc)
- 11:25-11:30 Avslutning v/ Ragnhild Dybdahl
Bakgrunn og mål
Den 10. oktober 2023 markeres verdensdagen for psykisk helse for 31. gang. Verdensdagen ble først markert etter initiativ fra World Federation for Mental Health og har bl.a. som mål å styrke utdanning og bevisst om psykisk helse og fjerne stigma rundt psykiske lidelser. Folkehelseinstituttet samarbeider i år med Nettverk for Global Mental Helse (NGMH) for å løfte det globale arbeidet norske aktører gjør.
Temaet for Verdensdagen i år er «Psykisk helse som en universell menneskerett». Vi har valgt å fokusere på humanitær innsats. Målet med seminaret er å lære om norske aktørers arbeid med rettighetsbasert global psykisk helse og arbeid i og etter kriser slik at vi kan lære av hverandre og styrke samarbeid og koordinering.
Spørsmål vi håper å ta opp er: Hvorfor er menneskerettigheter viktig for arbeid for psykisk helse i katastrofer og kriser? Hvordan kan katastrofer være en mulighet for å bygge bedre helsesystemer som inkluderer psykisk helse? Hvordan drive selvmordsforebyggende arbeid i en krise? Hva er grunnleggende prinsipper for arbeid for psykisk helse og psykososial støtte i kriser?