Spiserørskreft øker i Norge
Forskningsfunn
|Sist endret
En ny studie fra Kreftregisteret viser en økning av kreft i spiserøret, særlig hos menn. Dette gir grunn til bekymring og peker mot livsstilsrelaterte årsaker.
Studien er basert på data fra Kreftregisteret, og gir et detaljert bilde av utviklingen den siste 30-års perioden for kreft i spiserør og magesekk. Forskerne finner tydelige endringer i forekomst og dødelighet for disse sykdommene i perioden 1993 til 2022.
Artikkelen er publisert i Clinical Epidemiology.
- Vi har funnet at forekomsten av spiserørskreft totalt har økt med over 50 prosent i perioden, og menn rammes oftere enn kvinner, sier Trude Eid Robsahm, forsker ved Kreftregisteret og sisteforfatter av studien.
Årlig får om lag 360 personer kreft i spiserøret, ca 270 menn og 90 kvinner, og spiserørskreft er blant kreftformene der forskjellene mellom menn og kvinner er størst. Forekomsten har økt fra 146 tilfeller tidlig på 1990-tallet til rundt 360 tilfeller i gjennomsnitt de siste fem årene.
Kreftregisteret har også denne høsten publisert en rapport for kreft i spiserør og magesekk med resultater om behandling og overlevelse for pasienter med kreft i spiserør og magesekk i perioden 2020-2024.
Hovedsakelig er det to ulike typer kreft i spiserøret; adenokarsinom, der kreftcellene utgår fra kjertelvevet i spiserøret, og plateepitelkarsinom, som starter i slimhinnene.
Den mest markante økningen har vært for adenokarsinom, som nå utgjør over 70 prosent av alle tilfeller av spiserørskreft. Denne kreftformen er knyttet til overvekt og reflukssykdom, også kjent som halsbrann.
Plateepitelkarsinom, derimot, har historisk sett vært den vanligste typen spiserørskreft, men den har gått ned med omtrent 40 prosent i løpet av perioden forskerne har undersøkt.
- Denne varianten er knyttet til røyking og høyt alkoholkonsum. Nedgangen setter vi særlig i sammenheng med redusert røyking i befolkningen, forklarer Robsahm.
Livsstil kan være medvirkende årsak til økning av spiserørskreft
Til tross for bedre og mer målrettet behandling over tid, er dødeligheten fortsatt høy for begge kreftformene i spiserøret. Femårs overlevelse ligger på under 30 prosent for begge typer.
- For magesekkreft viser studien en betydelig nedgang i forekomst, og reduksjon i infeksjon med Helicobacter pylori, en bakterie som kan forekomme i slimhinnen i magesekken. Endringer i hygiene og kosthold er sannsynlige forklaringer. Dødeligheten av kreft i magesekken for de som blir rammet er fortsatt høy, sier Robsahm.
Vi ser en bekymringsfull økning i adenokarsinom i spiserøret, spesielt hos menn. Dette kan ha sammenheng med overvekt og refluks. Nedgangen i plateepitelkarsinom er et positivt tegn og er sannsynligvis et resultat av redusert røyking. Men den samlede dødeligheten for spiserørskreft er fortsatt svært høy, understreker Robsahm.
Forebygging virker
Kreft i spiserør og magesekk er alvorlige sykdommer som rammer mange mennesker verden over – hvert år oppdages nesten 1,5 millioner nye tilfeller, og over 1 million dør av disse kreftformene.
- Funnene i studien understreker behovet for forebygging og tidlig diagnostikk. Vi må styrke kunnskapen om betydningen av livsstilfaktorer og adressere disse i forebyggende tiltak. Økningen i adenokarsinom i spiserør krever oppmerksomhet og peker på nye utfordringer knyttet til livsstil og overvekt, sier Robsahm.
- Nedgangen i magesekkreft i Norge er ikke et resultat av planlagte tiltak, men tyder likevel på at folkehelsetiltak har effekt. Funnene gir verdifull innsikt for videre arbeid med forebygging og tidlig diagnostikk, avslutter Robsahm.