Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Norads fungerende direktør, Lisetta Trebbi, og FHIs direktør, Guri Rørtveit, signerte i dag en avtale for fase 2 av “Building Stronger Public Health Institutions and Systems”, også kjent som BIS-programmet.
Norads fungerende direktør Lisetta Trebbi (til høyre), og FHIs direktør Guri Rørtveit (til venstre), er fornøyde etter å ha signert avtalen for fase 2 av “Building Stronger Public Health Institutions and Systems”. Foto: FHI

Forsterket samarbeid for global helse: Norad og FHI undertegner ny avtale for styrking av folkehelseinstitusjoner og helsesystemer

Nyhet

|

Publisert

Norads fungerende direktør, Lisetta Trebbi, og FHIs direktør, Guri Rørtveit, signerte i dag en avtale for fase 2 av “Building Stronger Public Health Institutions and Systems”, også kjent som BIS-programmet. Samarbeidsprosjektet, som er en videreføring av BIS1 (2022-2025), har som mål å styrke folkehelseinstitusjoner og helsesystemer i lav- og mellominntektsland. Avtalen for BIS 2 varer ut 2029 og er samlet sett på 126,5 millioner NOK.

Styrker helseinstitusjoner på tvers av grenser

Norads fungerende direktør, Trebbi, uttrykte stor tilfredshet med det langvarige samarbeidet mellom Norad og FHI. Hun understreket betydningen av sterke norske institusjoner og deres bidrag innen norsk utviklingssamarbeid. Trebbi roste også fagekspertene fra FHI som bidrar i BIS-programmet, og påpekte viktigheten av å bruke fagkunnskap til å styrke helsesystemer globalt.

Trebbi understreket også den geopolitiske betydningen av slikt samarbeid:

I vår tid med lavere tillit mellom sør og nord, er det desto viktigere å bli kjent, utveksle og lære av hverandre for å bygge tillit, der langsiktig og likeverdige partnerskap er viktigere enn noen gang. 

Samarbeidet mellom Norad og FHI er i tråd med Norads strategi om å støtte kunnskapsbaserte og datadrevne responser i folkehelsearbeidet.

FHI: Forpliktet til global helse

FHIs direktør, Guri Rørtvet, uttrykte glede over den tilliten FHI har fått gjennom BIS 2-avtalen.

– Det har vært en lang, men god prosess, sa hun, og roste partnerskapet med Norad for å styrke folkehelseinstitusjoner i Malawi, Etiopia, Palestina og Nepal, samt støtte til internasjonale organisasjoner som Afrika CDC, IANPHI og WHO.

Rørtveit påpekte at BIS 2-programmet er i tråd med Norges globale helseprioriteringer og det Internasjonale Helsereglementet (IHR), samt anbefalingene fra "Norge kan, Norge bør", med henvisning til rapporten fra flere frivillige organisasjoner og tankesmier, som understreker viktigheten av å styrke folkehelse gjennom etablering og utvikling av nasjonale og regionale folkehelseinstitutt.

FHI ser dette ikke bare som en videreføring av eksisterende innsats, men også som en forsterkning av vår visjon om "bedre helse for alle," både nasjonalt og globalt. "Vår rolle er å utvikle, sammenstille og formidle kunnskap om hva som gir god helse i befolkningen," la Rørtveit til, og fremhevet betydningen av globale partnerskap i å møte utfordringer som pandemier og smitteutbrudd.

Fremtidens partnerskap

Både Trebbi og Rørtveit la vekt på viktigheten av institusjonell forankring og lederforankring for partnerskapene for å sikre varige endringer.

– Bedre helse for alle kan ikke nås uten globale samarbeid og partnerskap, konkluderte Rørtveit.

Avtalen markerer et viktig skritt mot å styrke globale folkehelsesystemer, og demonstrerer Norges forpliktelse til å utvikle og samarbeide om effektive folkehelsetiltak i utvalgte lav- og mellominntektsland. Vi ser frem til å følge utviklingen av BIS2-programmet i årene som kommer.

Publisert
Fant du det du lette etter?