Nå er det høysesong for omgangssyke – husk håndvask med såpe og vann
Nyhet
|Publisert
Høst og vinter er høysesong for omgangssyke med norovirus. Folkehelseinstituttet minner om at håndvask med såpe og vann reduserer risikoen for at du blir smittet og beskytter mot videre spredning av viruset.
– Som vanlig på denne tiden av året meldes det mange utbrudd av norovirusinfeksjon til Folkehelseinstiuttet. Når det er kaldt ute og lite UV-stråler fra solen, overlever noroviruset lengre, og nå som vi også er tettere på hverandre innendørs, øker risikoen for smitte fra person til person, sier lege Hilde Marie Lund ved FHI.
Hånddesinfeksjon har begrenset effekt mot viruset
Norovirus er svært smittsomt og spres lett fra person til person på steder hvor mange folk samles, eller folk bor tett. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter at oppkast og diaré har gitt seg.
Har du omgangssyke eller mistenker at du kan være smittet, bør du være ekstra nøye med håndhygienen. Du bør ikke tilberede og servere mat til andre.
– Har du norovirusinfeksjon er det spesielt viktig å vaske hendene med såpe og rennende vann, fordi alkoholbasert hånddesinfeksjon har begrenset effekt mot viruset, sier Lund.
– På steder der mange er samlet bør det være enkelt å få vasket hendene, og det er viktig at det tilrettelegges for dette for eksempel på skoler, i barnehager og lignende, påpeker Lund.
Hvor lenge må man holde seg hjemme?
Vanligvis kan du dra tilbake på skole eller jobb når du føler deg frisk.
Barn i barnehage, helsepersonell eller personer som håndterer mat (for eksempel storkjøkken, kantine, restaurant e.l.) bør ikke returnere til barnehage eller jobb før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg, fordi risikoen for å smitte mange er større for disse gruppene.
Norovirus i helseinstitusjoner
Norovirus er den klart vanligste årsaken til utbrudd av smittsom sykdom i helseinstitusjoner. I sesongen 2024/2025 ble det varslet 138 utbrudd av norovirus i helseinstitusjoner, noe som er en liten økning fra sesongen 2023/2024, da det ble varslet 120 utbrudd.
– På denne årstiden bør helseinstitusjoner alltid mistenke norovirusinfeksjon hvis noen av de ansatte, pasienter eller beboere har oppkast eller diaré. For å hindre videre smittespredning er det viktig at tiltak iverksettes raskt, sier Lund.
– Det viktigste tiltaket ved siden av å følge håndvaskrutiner, er isolasjon av den eller de som er syke, sier hun.
Utbrudd av norovirus i helseinstitusjoner skal varsles til FHI.
Har ikke oversikt over antall sykdomstilfeller
Norovirusinfeksjoner er ikke meldingspliktige til FHIs meldingssystem for smittsomme sykdommer, MSIS, men laboratoriepåvisninger av norovirus ved de mikrobiologiske laboratoriene rapporteres til MSIS labdatabase. Fra i år vil data om laboratoriepåvisninger av norovirus og andre mage-tarmvirus fra MSIS labdatabase publiseres i FHIs statistikkbank.
– Norovirusinfeksjoner er ubehagelige, men symptomene er for de aller fleste heldigvis kortvarige. Det gjør at mange som er syke ikke oppsøker lege og blir prøvetatt. Dataene vi har om laboratoriepåvisninger gir oss derfor ikke et fullstendig bilde, men de gir oss en god pekepinn på hvor stor smittespredningen er i samfunnet, sier Lund.
Se også: