For få pasienter kommer til legen tidsnok for å unngå spredning av melanom
Nyhet
|Publisert
Forebygging og tidlig diagnostikk er avgjørende for hvordan det vil gå med pasienter som får påvist melanom, også kjent som føflekkreft. Flere steder i landet burde sykdommen vært oppdaget enda tidligere.
Norge ligger i verdenstoppen i hudkreftstatistikken, og det er estimert at 9 av 10 tilfeller har sammenheng med ultrafiolett (UV) stråling fra sol.
Den avgjørende faktoren for hvordan det vil gå med pasienter med melanomdiagnose, er at svulsten oppdages tidlig og behandles tidlig. Nasjonalt kvalitetsregister for melanom følger derfor med på når i sykdomsforløpet pasientene kommer til lege.
I 2024 ble det registrert 3129 tilfeller melanom i hud. For aldersgruppen 25-49 år er melanom i hud den nest vanligste kreftformen, men forekomsten er absolutt høyest for aldersgruppen 60 år og oppover.
- Norge har også høy dødelighet av melanom, høyest i Europa og nest høyest i verden. Det er sannsynlig at dette skyldes forsinkelse i diagnose, både pga. pasient og lege.
Det sier forsker ved FHI, Kreftregisteret, Trude E. Robsahm.
- Det gledelige er at forekomsten av melanom øker mest for tynne melanomer og dødeligheten er på vei ned. Begge disse faktorene kan indikere at vi er blitt flinkere å oppsøke lege ved mistanke om melanom. I tillegg har nye behandlingsformer bidratt til bedre overlevelse ved alvorlig sykdom, sier Robsahm.
- Tynne melanomer er de som er mindre eller lik 1 mm i tykkelse (T1). T-stadium angir svulstens tykkelse. Disse svulstene har god prognose etter kirurgisk behandling. Overlevelsen faller med økende svulsttykkelse fordi risikoen for spredning da er høyere, forklarer Robsahm.

Mange pasienter kommer sent til lege
Seksjonssjef og leder for kvalitetsregistrene i Kreftregisteret, FHI, Liv Marit Dørum mener at resultater fra Melanomregisteret viser at det likevel er for få pasienter som kommer til legen i et tidlig stadium av sykdommen.
Resultater fra Melanomregisterets årsrapport for 2024, viser at på landsbasis var under 57 % av melanomtilfellene som ble diagnostisert i 2024, i tidlig stadium (T1-stadium).
- Det er gunstig for pasienten å få stilt diagnosen så tidlig som mulig – helst i stadium T1 – da disse normalt har svært god overlevelse etter operasjon alene. Fagrådet i Melanomregisteret har satt som et kvalitetsmål at minst 60 % av melanomene som fjernes, er i stadium T1, sier Dørum.

For de fleste helseforetakene er andelen omtrent som i 2021-2023, men for Innlandet, Finnmarkssykehuset og Helgelandssykehuset var andelen i tidlig stadium (T1-stadium) lav i 2024.
I Nord-Norge er det få pasienter og dermed gir tilfeldige variasjoner større utslag, men ved Innlandet er det 172 tilfeller og et betydelig fall i andelen T1-melanomer i forhold til tidligere år. Dette betyr at for få pasienter kommer til lege i tidlig stadium i disse delene av landet.
- Sykehuset Innlandet har allerede kontaktet fastlegene i området. De vil diskutere dette med de relevante fagmiljøene og representanter for fastlegene. Melanomregisteret vil også utføre analyser i samarbeid med helseforetaket, for å forstå årsaken til at pasientene kommer sent til lege. I tillegg ønsker vi å starte en kampanje i samarbeid med Kreftforeningen, sier Dørum.
Forebygging av melanom
Sol og solarium er den viktigste risikofaktoren for hudkreft, også om du ikke blir solbrent.
- Dersom ingen blir solbrente og ingen bruker solarium, kunne vi unngått ca. 2800 hudkrefttilfeller hvert år i Norge, sier Robsahm.
Hun peker på at det er mye vi selv kan gjøre for å forebygge melanom og annen hudkreft. For best beskyttelse, er anbefalingene fra Kreftregisteret og Kreftforeningen å beskytte seg mot sterk UV-eksponering ved å oppsøke skygge, bruke klær, hatt og solbriller.
- Det oppfordres til at uteaktiviteter om sommeren legges til tider på dagen når sola ikke er på det sterkeste. Det er også anbefalt å bruke rikelig med solkrem (faktor 30 eller høyere) hvis du ikke kan beskytte deg på annen måte. Unngå all bruk av solarium, sier Robsahm.
Robsahm mener det er viktig at folk blir kjent med egen hud, har oversikt over sine flekker og følger med på endringer i gamle flekker eller hvis det oppstår en ny. Hun sier det også er viktig å være observant på endringer som at føflekker vokser, endrer farge, er usymmetrisk, klør eller blør. Utfordringen er å følge godt med på kroppens bakside.
- De som har mange føflekker anbefales å gå jevnlig til hudlege for oppfølging. Samtidig er det viktig å si at føflekker er normalt – vi skal ikke løpe å fjerne alt mulig, avslutter Robsahm.