WHO har erklært mpox-utbrudd i Afrika som internasjonal folkehelsekrise
Nyhet
|Publisert
– Risikoen for smitte i Norge er lav, men vi følger nøye med på utviklingen, sier avdelingsdirektør og spesialist i infeksjonssykdommer Siri Feruglio ved Folkehelseinstituttet. – Vi anbefaler ikke ytterligere tiltak i Norge nå, ut over de rådene vi allerede gir, sier hun.
14. august har WHO erklært utbruddet av mpox i flere afrikanske land som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse», såkalt PHEIC (Public Health Emergency of International Concern). Erklæringen kom etter råd fra WHOs krisekomité (Emergency Committee).
Erklæringen medfører at WHO tar ledelsen i det internasjonale arbeidet med å håndtere utbruddet av mpox og gir formelle anbefalinger til landene for å forebygge internasjonal spredning. Erklæringen understreker alvoret i situasjonen og skal styrke WHOs koordinering.
Om utbruddet
Utbruddet startet i Den demokratiske republikken Kongo (DRC), hvor mpox-virus subtype I er endemisk, det vil si at den forekommer jevnlig i dette området. Utbruddet har ikke sammenheng med det globale utbruddet av subtype II av mpox som startet i 2022 og særlig rammet menn som har sex med menn.
Siden 2023 har det vært en kraftig økning av nye tilfeller i DRC, og den siste tiden har mpox spredd seg til flere naboland. I løpet av 2024 er det nesten 15 000 bekreftede og mistenkte tilfeller og ca. 400 dødsfall (3%) i DRC. De siste ukene har det også blitt rapportert tilfeller fra naboland som Kongo, Den sentralafrikanske republikk, Rwanda, Uganda, Burundi og Kenya. Det er ikke rapportert om noen tilfeller i Europa som er knyttet til dette utbruddet. Viruset ser ut til å spres gjennom kontakt med syke gnagere, i nær kontakt i familier og gjennom seksuell kontakt. Subtype I ser ut til å kunne gi mer alvorlig sykdom enn subtype II
I tillegg foregår det et utbrudd av mpox subtype II i Elfenbenskysten og Sør-Afrika. Disse utbruddene er knyttet til det globale utbruddet som startet i 2022, og smittemåten er hovedsakelig seksuell kontakt.
Ingen endring i Norges håndtering av mpox
– Dette medfører ingen større endringer i hvordan vi håndterer mpox i Norge. Risikoen for smitte i Norge vurderes foreløpig som uendret og lav. Vi regner med at eventuelle enkelttilfeller vil fanges opp i helsetjenesten og håndteres etter gjeldende råd, sier Siri Feruglio.
WHO har besluttet å forlenge de midlertidige rådene rundt håndtering av mpox som ble iverksatt under det globale utbruddet som startet i 2022, og vil i løpet av noen dager komme med tilleggsråd om håndteringen av det pågående utbruddet i afrikanske land.
– Folkehelseinstituttet vil gå gjennom anbefalingen fra WHO og vurdere om det er noen ytterligere tiltak som bør innføres i Norge. Det er allerede klart at WHO vil be om mer støtte til de berørte landene for å få utbruddet under kontroll, sier Feruglio.
Folkehelseinstituttet har råd til helsetjenesten og befolkningen på sine nettsider, og fortsetter å veilede om situasjonen og smitteverntiltak mot mpox. Verken WHO eller FHI anbefaler noen begrensninger i reise til de berørte områdene eller innreise fra disse områdene til Norge og heller ingen krav til vaksinasjon eller testing ved innreise.
– Det er viktig med samordnede tiltak og internasjonal overvåking av situasjonen, og det er viktig at det internasjonale samfunnet samarbeider tett for å begrense utbruddet og redusere risikoen for videre spredning, sier Feruglio.