Unngå soppforgiftning i høst
Nyhet
|Publisert
Matsopp og giftig sopp kan vokse side om side, så det er viktig å sjekke hver enkelt sopp når du er på sopptur.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenDet er rapportert om mye sopp i skogen hittil i år, både matsopp og giftig sopp. Giftinformasjonen vil minne om at noen sopper i Norge er så giftige at de kan føre til varig skade på lever eller nyrer.
– Traktkantarell kan vokse rett ved siden av den meget giftige soppen spiss giftslørsopp, sier seniorrådgiver Charlotte Rosenberg Ulstad ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet. – Spiss giftslørsopp inneholder toksiner som kan føre til nyresvikt. Et annet eksempel er hvit fluesopp som kan gi alvorlig leversvikt, legger hun til.
Alvorlige forgiftninger
I år er det allerede meldt om flere tilfeller med alvorlig soppforgiftning.
– Vi ønsker nå å gå ut med en advarsel, sier Ulstad. – Sannsynligvis skal mange ut i skogen for å plukke sopp i høstmånedene, og vi vil gjerne at soppsankere skal kunne nyte denne aktiviteten på en trygg måte, legger hun til.
Sjekk soppen før du spiser den
– Vær helt sikker på hvilke matsopper du har plukket, og sjekk hver enkelt sopp før du skal spise eller servere dem, sier Ulstad. Hun gir også råd om å lære seg de giftigste soppene. – Hvis du har god kunnskap og har hatt gode rutiner ved plukking og rensing, så sparer du deg både for bekymring og soppforgiftning, sier hun.
- Norges giftigste sopper (Helsenorge.no)
Råd for å unngå soppforgiftning
- plukk og rens alltid soppen én og én
- ha nok kunnskap til å gjenkjenne den matsoppen du ønsker å finne
- gjør deg kjent med giftige sopper, slik at du unngår forvekslinger
- matsoppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til at du kan identifisere den
- møt opp på soppkontroller for gjennomgang av soppen, eller bruk digital soppkontroll
Ved mistanke om soppforgiftning, kontakt Giftinformasjonen eller lege.
- Informasjon om giftig sopp fra Giftinformasjonen (Helsenorge.no)