Toksiner i produkter fra Den Sorte Havre mulig årsak til at flere spedbarn har blitt syke
Nyhet
|Publisert
Toksiner kan ha vært årsak til at flere spedbarn i alderen 5–6 måneder ble syke etter å ha spist produkter fra Den Sorte Havre mellom november og januar. Produktene ble trukket fra markedet i januar.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenI begynnelsen av januar ble Mattilsynet varslet om at flere spedbarn i alderen 5–6 måneder hadde blitt syke etter å ha spist produkter fra Den Sorte Havre. Undersøkelsene av produktene viser funn av toksiner produsert av bakterien Bacillus cereus.
Mattilsynet har samarbeidet med Veterinærinstituttet (VI), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Folkehelseinstituttet (FHI), og gjennomført et omfattende kartleggings- og analysearbeid, for å finne mulig årsak til at barna ble syke.
FHI har intervjuet tolv av de foresatte som har varslet om dette til Mattilsynet.
– Det observerte sykdomsforløpet hos barna er typisk for matforgiftning forårsaket av toksin som produseres av bakterien Bacillus cerus, sier seniorforsker Umaer Naseer ved FHI.
Vanligvis gir denne typen matforgiftning brekninger og oppkast kort tid etter inntak (0,5-6 timer), og varer i ett døgn eller kortere.
Mattilsynet har tett dialog med virksomheten i arbeidet med å undersøke hvor i produksjonsprosessen bakterielle toksiner kan ha blitt dannet og vil ha videre oppfølging av virksomheten.
Om utbruddet
Barna er bosatt i åtte ulike fylker. Barna hadde spist tre av de fem produktene rettet mot barn fra Den Sorte Havre; Startgrøt, Tilvenning til fast føde og Havregrøt med banan, fra slutten av november 2023 og fram til begynnelsen av januar 2024. Alle barna unntatt ett var i alderen 5-6 måneder, og alle hadde gjentatte runder med oppkast 1-2 timer etter inntak. Ett av barna var noen måneder eldre enn de andre, og fikk ikke oppkast, men diaré etter å ha spist produktet. Få av barna fikk feber, men flere foresatte rapporterte om en kortere periode hvor det var vanskelig å få kontakt med barnet.
Ti av barna har hatt kontakt med helsetjenesten grunnet symptomene, men ingen av dem har vært innlagt på sykehus. Barna med oppkast ble symptomfrie etter noen timer eller opp mot et døgn, og barnet med diaré var sykt i en uke. Alle barna er nå friske.
VI og NMBU har gjennomført laboratorieanalyser av prøver tatt fra produkter hjemme hos de berørte familiene. Noen av prøvene viser spor av toksin som produseres av bakterien Bacillus cereus. I enkelte av prøvene var konsentrasjonen høy nok til at det kan være årsak til sykdom hos små barn.
Råd for å forebygge smitte
Bacillus cereus smitter vanligvis gjennom inntak av kontaminerte næringsmidler som inneholder bakterier (diarétype) eller toksiner (oppkasttype). Tradisjonelt har stivelsesholdige matvarer, som for eksempel ris og pasta, blitt forbundet med oppkasttypen.
For å forebygge smitte fra bacillus cereus-bakterier (diarétype), bør varm mat oppbevares rykende varm (høyere enn 60°C) inntil servering. Skal maten nedkjøles, bør dette skje raskt og i små volumer. Matrester bør oppvarmes tilstrekkelig før servering.
Toksiner produsert av bacillus cereus-bakterier (oppkasttype) tåler varme og koking. Oppvarming av mat som inneholder slike bakterier vil derfor ikke forebygge smitte.