Livmorhalskreft: Tilbyr hjemmetest til de som ikke har sjekket seg på 10 år
Nyhet
|Publisert
Kvinner som sjelden eller aldri sjekker seg for livmorhalskreft får nå tilbud om hjemmestest for HPV. I disse dager sender Livmorhalsprogrammet ut informasjon til over 100.000 kvinner om denne muligheten.
HPV hjemmetest er et tiltak for å redusere antall tilfeller av livmorhalskreft. Hjemmetesten er et alternativ til kvinner som av ulike grunner ikke deltar i Livmorhalsprogrammet gjennom vanlige livmorhalsprøver.
Livmorhalsprogrammet har allerede rullet ut HPV hjemmetest til alle fastleger i hele Norge, og nå sender de ut informasjon om tilbudet til kvinner som ikke har sjekket seg på ti år eller mer.
– Vi vet at en gynekologisk undersøkelse og en tradisjonell livmorhalsprøve kan være en stor hindring for en del kvinner. Årsakene til det kan være mange, fra fysiske skader eller funksjonsnedsettelser til erfaringer med overgrep og seksuelle traumer som til nå har gjort det vanskelig å sjekke seg. Derfor har vi nå innført hjemmetest som et alternativ, sier leder for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé.
Rent praktisk skjer dette ved at kvinnene får utlevert hjemmetesten fra sin fastlege.
Kvinnene tar hjemmetesten selv, enten på legekontoret, eller hjemme, og prøven sendes til Ahus for analyse.
Nytt og nyttig alternativ
Hjemmetesten gir dermed fastlegene et ekstra verktøy når de skal inkludere sine pasienter i screeningprogrammet.
Tropé understreker at tilbudet om hjemmetest ikke bare er forbeholdt de som ikke har sjekket seg på ti år eller mer:
Alle som har problemer med å gjennomføre legeundersøkelsen kan snakke med fastlegen om å få utlevert en hjemmetest.
Hun forteller også at Livmorhalsprogrammet jobber med en logistikk-plan for å kunne sende testen direkte hjem til de som trenger den, men påpeker at Livmorhalsprogrammet ikke vet alt om kvinnene i målgruppene. Dermed vet de ikke hvem som har utfordringer med å få tatt prøven.
– Det vi har oversikt over, er hvor lenge det er siden siste prøve, så det er denne informasjonen vi nå bruker når vi sender brev for å orientere om muligheten for hjemmetest, sier Tropé.
Møter opp etter prøvefunn
Kvinner som ikke får påvist HPV har svært liten risiko for å utvikle livmorhalskreft før neste screeningprøve. Den anbefales etter 5 år, så lenge det ikke oppstår symptomer i mellomtiden.
– Kvinner som får påvist HPV, må ta en livmorhalsprøve gjennom gynekologisk undersøkelse hos en lege. Men denne gangen vet de at det er påvist en HPV-infeksjon som er viktig å følge opp, og våre studier viser at når det først er gjort funn, så velger de fleste å få det fulgt opp, sier Tropé.
Kan forebygges effektivt
Livmorhalskreft skyldes som oftest et virus som kalles HPV (humant papillomavirus). Viruset smitter ved seksuell kontakt, og de aller fleste blir smittet med HPV i løpet av livet. HPV er altså veldig vanlig, men hos de fleste håndterer kroppen HPV-infeksjonen selv.
For noen få kan infeksjonen likevel utvikle celleforandringer, som over mange år kan gi livmorhalskreft.
– Livmorhalsprøvene kan fange opp HPV og celleforandringer, slik at du kan behandles før forandringene blir til kreft. Legetatt livmorhalsprøve er det aller beste alternativet, fordi samme prøven kan analyseres for celleforandringer og legen kan oppdage andre ting som bør sjekkes. Derfor anbefaler vi det for alle som har mulighet. Men for de som ikke kan ta livmorhalsprøve hos legen, er hjemmetesten et nyttig alternativ, sier Tropé.
Hun understreker at i Livmorhalsprogrammet er de opptatt av at alle med livmorhals i aldersgruppen 25 – 69 år, skal ha mulighet til å kunne delta i screeningprogrammet.
– Dette er helt avgjørende, sammen med vaksinering, for at vi skal kunne utrydde livmorhalskreft i fremtiden, sier hun.
Om Livmorhalsprogrammet
Livmorhalsprogrammet er et offentlig screeningprogram, der målet er å forebygge kreft ved å oppdage forstadier til livmorhalskreft.
Livmorhalsprogrammet administreres av Kreftregisteret, som er et område i Folkehelseinstituttet.