Robotassistert kirurgi gir noen fordeler, men er det verdt kostnadene?
Forskningsfunn
|Publisert
FHI har vurdert kunnskapsgrunnlaget for robotassistert kirurgi for tre ulike operasjoner. Dette er et omfattende arbeid hvor forskerne har undersøkt effekt, sikkerhet, organisatoriske og helseøkonomiske aspekter. Arbeidet er gjort på oppdrag fra Nye metoder og omfatter til sammen fem rapporter.
Robotassisterte inngrep har vært utført i mange år, og er en etablert behandlingsteknikk ved flere norske sykehus. Effekt, sikkerhet, organisatoriske- og helseøkonomiske aspekter av tre kirurgiske inngrep hvor robotassistert kirurgi benyttes i Norge ble undersøkt; prostatektomi, rektumreseksjon og hysterektomi (fjerning av henholdsvis prostata, endetarm og livmor). Fageksperter fra de fire regionale helseforetakene har vært involvert i arbeidet, og brukerrepresentanter fra pasientorganisasjoner har bidratt.
Prostatektomi
Robotassistert kirurgi har vært den dominerende operasjonsmetoden for behandling av prostatakreft i Norge i mange år. Robotassistert kirurgi ble sammenlignet med åpen kirurgi i våre analyser.
– Vi fant at robotassistert prostatektomi ga fordeler for både operasjons- og kreftrelaterte utfall, og at viktige funksjonelle utfall som urin- og seksualfunksjon var sammenlignbare, forteller forsker Jon-Vidar Gaustad ved DMP.
Robotassistert kirurgi var dyrere enn åpen kirurgi. Helseøkonomi-analysene viste at robotassistert prostatektomi likevel kan være kostnadseffektivt.
Rektumreseksjon
Rektumreseksjon ved endetarmskreft kan gjøres med tradisjonell laparoskopi (kikhulls-kirurgi), robotassistert kirurgi og åpen kirurgi. Det var flest studier som sammenlignet robotassistert og laparoskopisk kirurgi.
– Det tydeligste resultatet var at færre inngrep ble konvertert til åpen kirurgi ved robotassistert sammenlignet med laparoskopisk kirurgi, med 22 færre konverteringer per 1 000 opererte pasienter, forklarer fungerende avdelingsdirektør ved FHI, Hilde Risstad.
Korttidskomplikasjoner og blærefunksjon var sammenlignbare for operasjonsteknikkene. Det var usikkerhet knyttet til flere av de øvrige utfallene. Kostnader til investering, forbruksmateriell og service var betydelig høyere for robotassistert enn for laparoskopi og åpen kirurgi. Basert på tilgengelig informasjon om effekt og kostnader, tydet den forenklede helseøkonomiske analysen på at det var lite sannsynlig at robotassistert rektumreseksjon er et kostnadseffektivt alternativ til laparoskopi.
Hysterektomi
Hysterektomi kan gjøres både ved kreft og godartete tilstander, og kan gjøres med tradisjonell laparoskopi (kikhulls-kirurgi), robotassistert kirurgi og åpen kirurgi.
– For livmorkreft fant vi noen fordeler ved robotassistert kirurgi sammenlignet med laparoskopi og åpen kirurgi, men dokumentasjonsgrunnlaget var mindre og mer usikkert for hysterektomi enn for prostatektomi og rektumreseksjon, sier seniorrådgiver Christine Hillestad Hestevik ved FHI.
Ingen studier av godartede tilstander oppfylte inklusjonskriteriene våre, men forskerne oppsummerte funnene fra en Cochrane-rapport i en egen rapport for å belyse disse indikasjonene. Basert på tilgjengelig informasjon om effekt og kostnader, tydet den forenklede helseøkonomiske analysen på at det er lite sannsynlig at robotassistert hysterektomi er et kostnadseffektivt alternativ til laparoskopi.
Organisering
Robotassistert kirurgi har konsekvenser for organisering og en rekke andre forhold på sykehus.
– God kapasitetsutnyttelse av robotsystemene er essensielt for å holde kostnadene per operasjon nede. Det er derfor viktig at sykehus som har eller vurderer å anskaffe robotsystemer har tilstrekkelig antall pasienter i de pasientgruppene hvor det er vist at robotassistert kirurgi gir fordeler, oppsummerer Hilde Risstad til slutt.
Begrensninger ved rapportene
En rekke utfall ble undersøkt, og det var stor variasjon i hvor mye forskerne stolte på resultatene (fra høy til svært lav tillit). Det var vanskelig å skaffe gode data på kostnader for de ulike operasjonsteknikkene, så de helseøkonomiske analysene ble basert på informasjon som prosjektgruppen hadde tilgjengelig. Priser på robotsystemer er hentet fra tidligere anskaffelser i Helse Sør-Øst, og fra kun én leverandør. Flere leverandører forventes å komme på det norske markedet, og prisene kan endre seg.
Rapportene
- Robotassistert prostatektomi ved prostatakreft: En metodevurdering
- Robotassistert rektumreseksjon ved endetarmskreft: En fullstendig metodevurdering
- Robotassistert hysterektomi: En fullstendig metodevurdering
- Robotassistert hysterektomi ved benigne indikasjoner: En forenklet metodevurdering
- Kostnadseffektivitet av robotassistert kirurgi ved prostatakreft