Risikovurdering av hypervirulente Klebsiella pneumoniae-bakterier i Norge
Nyhet
|Publisert
Antall land som rapporterer om hypervirulente Klebsiella pneumoniae-bakterier har økt i Europa, viser en risikovurdering fra Det europeiske smitteverninstituttet. Sannsynligheten for spredning til og etablering av disse antibiotikaresistente bakteriene i helseinstitusjoner i Norge er moderat, viser en ny risikovurdering som FHI har vært med på å lage.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenI februar 2024 publiserte Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) en risikovurdering av spredningen av hypervirulente K. pneumoniae ST23 med karbapenemasegener (HvKp) i Europa. Den viser at antall land som rapporterer om disse bakteriene har økt i Europa.
Disse bakteriene har spredd seg mellom helseinstitusjoner i Irland, og klynger er oppdaget i flere europeiske land. ECDC vurderer sannsynligheten for ytterligere spredning og etablering av HvKp med karbapenemasegener i helsevesenet i EU/EØS-land som høy.
HvKp er assosiert med atypiske alvorlige infeksjoner hos ellers friske personer i alle aldre.
Moderat risiko for spredning til helseinstitusjoner i Norge
– Vi vurderer sannsynligheten for spredning og etablering av HvKp med karbapenemasegener i helseinstitusjoner i Norge som moderat, sier overlege Ragnhild Raastad ved FHI.
Spredning av HvKp uten karbapenemasegener er også bekymringsfull fordi hypervirulens hos K. pneumoniae er assosiert med atypiske alvorlige infeksjoner hos ellers friske personer i alle aldre. Siden diagnostikk av hypervirulens hos K. pneumoniae-isolater som ikke er karbapenemaseproduserende, ikke gjøres rutinemessig, vil klinisk mistanke om HvKp være viktig for å vurdere om det er aktuelt med spesialisert diagnostikk og isolering av pasient.
Risikovurderingen er laget av FHI, Nasjonalt kompetansesenter for påvisning av antibiotikaresistens (K-res), Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved Stavanger universitetssjukehus og Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM).