Overdødelighet på 5,6 prosent i 2023
Nyhet
|Publisert
FHI beregner at det var en overdødelighet på 5,6 prosent i 2023. Overdødeligheten er omtrent halvert sammenlignet med 2022.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenDet viser en ny FHI-rapport om Dødelighet i Norge under koronapandemien 2020-2023. I 2023 har FHI beregnet at det var 2 313 flere dødsfall enn forventet. De fleste av disse dødsfallene var i aldersgruppen 65 år og eldre.
– Overdødeligheten i 2023 er omtrent halvert sammenliknet med 2022, da våre oppdaterte analyser anslår en overdødelighet på 11,8 prosent, sier fagdirektør Hanne Løvdal Gulseth i FHI.
FHI beregner overdødelighet ved å sammenlikne observert dødelighet med forventet dødelighet. Bakgrunnen for rapporten er at FHI ønsker å gi en grundig analyse av overdødelighet og følge opp tilsvarende rapport fra juni 2023. Foreløpig informasjon om dødsårsaker er et tillegg til dette for å bidra i en diskusjon rundt mulige årsaker.
Overdødelighet i gruppen 20-39 år
Det har vært forhøyet dødelighet i alle aldersgrupper i 2023, med unntak av gruppen over 90 år. For aldersgruppene 20-39 år, 65-79 år og 80- 89 år var det statistisk signifikant overdødelighet (se figur).
I motsetning til i 2022, hvor overdødeligheten først og fremst var å finne i eldre aldersgruppene, ser FHI i 2023 også forhøyet dødelighet i befolkningen under 40 år.
– Det er første gang i pandemiperioden vi ser en overdødelighet i yngre aldersgrupper. Det er viktig å merke seg at det er få dødsfall i denne aldersgruppen slik at det er stor usikkerhet rundt resultatene, sier fagdirektør Hanne Løvdal Gulseth.
Figur: Figuren viser antall dødsfall per 100.000 for ulike aldersgrupper fra 2010 til 2023. Merk at det er forskjellig y-akse for hver aldersgruppe. Det grå feltet indikerer et sannsynlig intervall for hvor vi ville forvente at den årlige dødelighetsraten for hver aldersgruppe skulle ha ligget. Der hvor prikken er utenfor det grå feltet, er det med andre ord en statistisk signifikant overdødelighet.
Utvikling i noen store dødsårsaksgrupper
Det kan være mange forklaringer på forhøyet dødelighet i gruppen 20-39 år.
Den offisielle statistikken for dødsårsaker for 2023 vil først bli publisert 30. mai når innrapportering av dødsfall er tilnærmet komplett, og klassifisering og kvalitetssikring av dødsårsaker er ferdig.
– Vi har likevel valgt å vise foreløpige resultater for de store dødsårsaksgruppene for å kunne belyse hvilke andre dødsårsaker enn covid-19 som kan ha påvirket overdødeligheten. Fordi tallene er foreløpige, har vi valgt å bruke brede samlekategorier av dødsårsaker som hjerte- og karsykdom, kreft, infeksjons- og lungesykdommer, demens og kategorien «andre dødsårsaker», sier fagdirektør Hanne Løvdal Gulseth.
– Foreløpige tall for utviklingen i de store dødsårsaksgruppene for aldersgruppen 0-39 år viser ingen økning i dødsfall av hjerte- og karsykdom, kreft eller lunge- og infeksjonssykdommer, men en økning av dødsfall i samlekategorien «andre årsaker». Denne omfatter blant annet medfødte og nevrologiske sykdommer, og dødsfall relatert til rus, skader ulykker, drap og selvmord. Vi får mer detaljer om omfanget av og fordelingen innenfor denne gruppen når statistikken over dødsårsaker publiseres, sier fagdirektør Hanne Løvdal Gulseth.
– For de eldre aldersgruppene ser vi at covid-19 fortsatt er en viktig årsak til overdødeligheten. Det er også verdt å påpeke at vi heller ikke i disse aldersgruppene ser en økning i store dødsårsaksgrupper som hjerte- og karsykdom, demens og kreft, fortsetter Gulseth.
Overdødelighet blant menn
Beregningene fra FHI indikerer overdødelighet på 8 prosent for menn, men ingen signifikant økning for kvinner.
– Hva som er årsakene til dette vet vi ikke per nå. Vi vet at covid-19 assosierte dødsfall er vanligere hos menn enn hos kvinner, men også her vil det komme mer detaljerte tall om dødsårsaker i den årlige dødsårsaksstatistikken fra FHI som blir publisert 30. mai, sier fagdirektør Hanne Løvdal Gulseth i FHI.