Nytt system skal gi bedre oversikt over smittesituasjonen i landet
Nyhet
|Publisert
De fire neste årene skal overvåkingen av smittsomme sykdommer ved FHI kraftig forbedres i et prosjekt som er delfinansiert av EUs helseprogram. Myndigheter og helsetjenesten skal få et mer aktuelt og detaljert bilde av smittesituasjonen.
Overvåkingen for smittevernet dreier seg om å forstå smittesituasjonen. Data samles inn, sammenstilles og analyseres for å gi nyttig informasjon som helsetjenester og myndigheter kan benytte som grunnlag for smittevernarbeidet.
– Vi tar med oss erfaringen fra pandemien for å bygge et varig, moderne system som både letter innrapporteringsbyrden for legene og gir bedre situasjonsoversikt for helsetjenesten og helsemyndigheter i stat og kommuner. Vi gyver nå løs på en del tekniske og juridiske utfordringer for å få dette til, sier Aavitsland.
Overvåkingen innen smittevernet har en del svakheter. Beslutningstakere i stat og kommune og helsepersonell får nå ikke tilstrekkelig informasjon for sitt smittevernarbeid. Datakilder utnyttes ikke godt nok. Fremdeles må mange meldinger om smittsomme sykdommer sendes på papir.
– Uten et godt bilde av smittesituasjonen nasjonalt og lokalt risikerer man å innføre feil smitteverntiltak for feil gruppe på feil tidspunkt eller på feil sted, sier Preben Aavitsland, fagdirektør for overvåking ved FHI og prosjektleder for NORSURV.
Under pandemien opprettet FHI et tidsbegrenset beredskapsregister, hjemlet i helseberedskapsloven, for å kunne forsyne myndighetene og helsetjenesten med et situasjonsbilde.
– Dette prosjektet kan bidra til å styrke helseberedskapen og er viktig for vår strategiske satsing på dette feltet, sier Mirela Slomic, koordinator for prosjektbidragene fra Helsedirektoratet.
Dette er bakgrunnen for det fireårige NORSURV-prosjektet som starter ved FHI 1. oktober 2024. I prosjektet skal det bygges en infrastruktur som legger til rette for rask, automatisert, sikker og digital innsamling og kobling av informasjon fra flere helseregistre i normale tider og under kriser. Prosjektet involverer FHI og Helsedirektoratet. I tillegg blir det samarbeid med mange brukere av overvåkingsresultater.
NORSURV har et budsjett på 7 millioner euro, hvorav 60 prosent er støtte fra EUs helseprogram