Lavere risiko for komplikasjoner hos nyfødte når mor har tatt koronavaksine
Forskningsfunn
|Publisert
En ny studie viser at det er lavere risiko for komplikasjoner hos nyfødte når mor har tatt koronavaksine. Dette er den største studien til dags dato på nyfødte barn med mødre som ble vaksinert mot covid-19 under svangerskapet. Studien er et samarbeid mellom svenske og norske forskere og er publisert i tidsskriftet JAMA. I studien har de undersøkt sjeldne komplikasjoner som spedbarnsdødelighet, hjerneblødning og mangel på oksygen ved fødsel.
Internasjonale studier har vist at gravide har noe høyere sannsynlighet for alvorlig forløp av koronasykdom enn ikke-gravide, og at risikoen er høyest i siste del av svangerskapet. Alvorlig covid-19-sykdom hos mor utgjør også en risiko for barnet. FHI anbefaler derfor alle gravide å ta koronavaksine i 2. og 3. trimester, fordi det er økende risiko utover i svangerskapet.
Norske og svenske forskere har nå studert nærmere 200.000 nyfødte i Sverige og Norge og undersøkt risikoen for komplikasjoner hos barn som ble født etter at moren ble vaksinert i svangerskapet.
- Neonatal Outcomes After COVID-19 Vaccination in Pregnancy (jamanetwork.com)
Lavere risiko for komplikasjoner – men usikkert hva det skyldes
Studien viste at barna til kvinnene som valgte å la seg vaksinere under graviditeten hadde lavere risiko for å lide av flere alvorlige komplikasjoner i nyfødtperioden.
Totalt ble det undersøkt for femten helsekomplikasjoner og sykdomstilstander hos barna. Forskerne fant lavere forekomst av hjerneblødning og hypoksisk iskemisk encefalopati hos nyfødte til vaksinerte mødre, mens det var ingen forskjell i forekomst av annen blødning, blodpropp eller betennelse mellom de vaksinerte og uvaksinerte. Dødeligheten var bare halvparten så høy hos barn hvis mødre var vaksinert.
|
Mødre som ble vaksinert under svangerskapet
|
Mødre som ikke ble vaksinert i løpet av svangerskapet |
Spedbarnsdødelighet |
0,9 per 1000 fødsler |
1,8 per 1000 fødsler |
Hjerneblødning |
1,7 per 1000 fødsler |
3,2 per 1000 fødsler |
Mangel på oksygen |
1,8 per 1000 fødsler |
2,7 per 1000 fødsler |
Tabellen viser forekomst av komplikasjoner hos nyfødte av mødre vaksinert under svangerskapet og mødre som ikke ble vaksinert under svangerskapet
Forskerne kan imidlertid ikke forklare hvorfor de fant lavere risiko hos barn av vaksinerte mødre.
– Vi er glade for at vi ikke finner noen indikasjon på at vaksinene fører til høyere risiko for komplikasjoner hos nyfødte. Det er imidlertid usikkert akkurat hva som gjør at vi ser færre alvorlige komplikasjoner generelt hos nyfødte av gravide som tar vaksinen, sier Pétur Benedikt Juliusson, Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.
Artikkelens førsteforfatter er Mikael Norman, professor i pediatri og neonatologi ved avdeling for klinisk vitenskap, intervensjon og teknologi ved Karolinska Institutet i Sverige.
– Det er tidligere vist at vaksinen ikke går over i morkaken og at det ikke er mulig å finne vaksine i navlestrengsblod, sier Mikael Norman. Forklaringen på hvorfor vaksinen fører til lavere forekomst av komplikasjoner er derfor ukjent, fortsetter han.
Forskerne har justert for bakgrunnsfaktorer som kan være ujevnt fordelt i de to kvinnegruppene. De har også gjort syv ulike undergruppeanalyser av kvinner og barn. Bakgrunnsfaktorer det er kontrollert for er blant annet utdanning, røyking og mors fødeland.
Alvorlige komplikasjoner er sjeldne
De alvorlige komplikasjonene, som barna til de vaksinerte mødrene fikk i betydelig lavere grad, er heldigvis svært sjeldne.
– Basert på denne store studien med nesten alle fødslene i to land fra juni 2021 til januar 2023, konkluderer vi med at vi ikke finner holdepunkter for at vaksinen har en negativ effekt på nyfødte. Det er et svært viktig funn, sier Pétur Benedikt Juliusson, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.
Viktig med god kunnskap om vaksiner
Selv om pandemien er over, har studien og resultatene stor betydning for helsevesenet, myndigheter og fremfor alt for alle som blir gravide i fremtiden, sier Mikael Norman.
– Covid-19 er fortsatt til stede i samfunnet og vil trolig være noe vi vil bli dratt med i lang tid. Da er det veldig viktig for de i overkant av 50 000 kvinnene som hvert år føder i Norge, og mange flere i verden, at det finnes en kunnskapsbase som kan understøtte anbefalingen om vaksinasjon til gravide. Vi fant ingen økt risiko, men om noe lavere risiko, avslutter Norman.
Om studien
Forskerne brukte nasjonale registre i begge land og inkluderte omtrent 98 prosent av alle nyfødte til kvinner som ble gravide fra da vaksinene ble tilgjengelige. Alle fødsler fra uke 22 og utover ble inkludert i studien. Det første barnet ble født i juni 2021 og det siste i januar 2023.
Alle barn ble fulgt opp i minst én måned eller så lenge de ble tatt hånd om på nyfødtavdelingen.
Totalt omfatter studien 196 470 nyfødte der 48 prosent av mødrene hadde tatt en eller flere doser mRNA-vaksine mot covid-19 mens de var gravide. Nesten 80 prosent hadde fått Pfizers/Biontechs vaksine og drøyt 20 prosent vaksinen fra Moderna.
Begrensninger
Begrensninger og svakheter ved studien er blant annet at vi ikke kan forklare hva som er årsakssammenhengen mellom vaksinasjon og færre komplikasjoner hos nyfødte, ukjente bakgrunnsfaktorer kan ikke utelukkes, og det er vanskelig å identifisere gruppeforskjeller i sjeldne komplikasjoner som studien har undersøkt.
Finansiering
Forskningen er i hovedsak finansiert av NordForsk og Norges Forskningsråd, Region Stockholm og Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm. Forskerne slår fast at det ikke er noen interessekonflikter.
Kilder: Fass, det svenske legemiddelverket og studien.
Publikasjon: "Neonatal Outcomes After COVID-19 Vaccination in Pregnancy" Mikael Norman, Maria C. Magnus, Jonas Söderling, Petur B. Juliusson, Lars Navér, Anne K. Örtqvist, Siri Håberg, Olof Stephansson. JAMA, online 6. februar 2024, doi:10.1001/jama.2023.26945
For mer informasjon kontakt:
Mikael Norman, professor i pediatri og neonatologi
E-post: mikael.norman@ki.se
Telefon: +46 70 00 21 00 7
Pétur Benedikt Juliusson, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet
E-post: peturbenedikt.juliusson@fhi.no
Telefon: +47 977 77 079