Kraftig økning i kikhoste
Nyhet
|Publisert
Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) melder om en kraftig økning i kikhoste i Europa i en rapport publisert 7.mai. I Norge ses den samme trenden.
Folkehelseinstituttet (FHI) overvåker forekomsten av kikhoste, og følger særlig tett med på situasjonen hos barn under 2 år. Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) har i april samlet overvåkingsdata fra alle land i EU/EØS-området, og sammenstilt dette i en rapport. FHI har levert informasjon om kikhosteutviklingen i Norge til rapporten.
I Norge har vi de siste månedene sett en økning i forekomsten av kikhoste, med høyest forekomst hos ungdom. Det samme rapporteres fra nesten samtlige europeiske land, sier Margrethe Greve-Isdahl overlege ved FHI.
FHI fikk meldt 534 tilfeller til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) i april, som er 206 flere enn i mars. Det er det høyeste antall meldte smittede på en måned siden 2012. Totalt er det meldt om 31 sykehusinnleggelser og ingen dødsfall hittil i 2024. Kikhoste er spesielt alvorlig for spedbarn. 17 barn under 1 år har fått påvist kikhoste i 2024. De siste ukene har forekomsten vært høyest i Trøndelag, Akershus, Oslo og Innlandet.
Greve-Isdahl understreker imidlertid at det kan være vanskelig å sammenligne situasjonen nå med tall fra før pandemien, fordi det kan være at flere blir testet for kikhoste nå enn tidligere. ECDC fremholder det samme, samtidig som lavere vaksinasjonsdekning for kikhostevaksine i flere land og svært lite kikhostesmitte under pandemien kan være med på å forklare økningen i smittetall nå.
Kikhostevaksine gir svært god beskyttelse mot alvorlig kikhostesykdom. Det er derfor viktig å følge anbefalingene i barnevaksinasjonsprogrammet. Voksne anbefales også oppfriskningsdose hvert 10. år for å beskytte seg mot kikhoste, sier Greve-Isdahl.
Hun forklarer at vaksinasjon også begrenser smittespredningen, men verken vaksinasjon eller gjennomgått sykdom gir varig beskyttelse. Derfor vil bakterien fortsatt kunne spres i noen grad selv om vi har høy vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammet.
Dette kan minske smittespredning
For å redusere smittespredning anbefaler ECDC tiltak knyttet til vaksinasjon, oppmerksomhet i helsetjenesten og generelle smittevernråd ved symptomer. FHIs vurdering er i stor grad i overensstemmelse med ECDCs vurdering.
Vaksinasjon
Norge har høy oppslutning om vaksiner til barn. I tillegg kan kikhostevaksine til gravide bidra til å beskytte de minste spedbarna. Norge innførte tilbud om kikhostevaksine til gravide i mai 2024. ECDC anbefaler at alle land fortsetter å jobbe for å holde en høy vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammene.
FHI anbefaler også at voksne tar oppfriskningsvaksinasjon mot kikhoste, difteri, stivkrampe og polio hvert 10.år. I yrker der det er tett kontakt med små barn, som barnehageansatte og helsepersonell med omsorg for barn, er dette særlig viktig. Dette gjelder også foreldre, besteforeldre og andre omsorgspersoner til spedbarn.
Anbefalte vaksiner til oppfriskningsvaksinasjon av voksne er Repevax (Sanofi Pasteur) eller Boostrix Polio (GSK). Vaksinene er likeverdige. Lege kan rekvirere vaksinene på resept til apotek, eller fra FHI.
Oppmerksomhet i helsetjenesten
Kikhoste begynner ofte med uspesifikke forkjølelsessymptomer. Etter en ukes tid kommer den kraftige hosten. Hoste ledsaget med brekninger er vanlig. Feber er mindre vanlig ved kikhoste. Pasienter som møter i helsetjenesten med kraftig og/eller langvarig hoste, bør testes for kikhoste. Hos spedbarn kan kikhoste starte med pustestopp. Spedbarn under 3 måneder med mistanke om kikhoste innlegges i sykehus til observasjon.
Ved påvisning av kikhoste skal det igangsettes forebyggende tiltak i husholdningen. Det er særlig viktig å følge opp uvaksinerte eller delvis vaksinerte barn under 2 år. Det er viktig at helsetjenesten er oppdatert på anbefalingene.
Generelle smittevernråd ved symptomer
Kikhoste smitter ved små dråper som spres for eksempel ved hoste eller nysing. Det er spesielt smittsomt i starten av sykdomsforløpet. God hånd- og hostehygiene kan begrense smittespredning. Husholdninger med spedbarn eller andre sårbare personer bør være forsiktige med å få besøk av personer med luftveissymptomer.