Folkehelseprofilene for kommuner og bydeler 2024 er publisert
Nyhet
|Publisert
Folkehelseprofilene gir informasjon om helsetilstanden og det som påvirker den i kommuner og bydeler. Årets folkehelseprofiler har eldres helse som tema.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFolkehelseprofilene er unike rapporter for hver av landets kommuner, og for bydelene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Profilene er et grunnlag for det lokale arbeidet med å bedre folkehelsen.
Eldres helse er årets utvalgte tema
Hvert år presenterer folkehelseprofilene et utvalgt tema. Årets tema er eldres helse. Det er forventet en markant økning i antallet eldre de neste årene. Både i alderen 65 til 79 år, og de over 80 år.
Aldri for sent!
– Det er mulig å påvirke helse og funksjon gjennom hele livsløpet, også i eldre år. Å legge til rette for helsefremmende levevaner gjennom hele livet er viktig for en god alderdom. Det er for eksempel anslått at så mye som 40 prosent av alle tilfeller av demens kunne vært unngått hvis man hadde forebygget faktorer som høyt blodtrykk, fedme og diabetes, og unngått røyking og høyt alkoholkonsum, sier Bjørn Heine Strand, aldringsforsker ved Folkehelseinstituttet.
– For å gjøre det enklere for eldre å leve aktive liv, er tilrettelegging av fysiske omgivelser og fremkommelighet viktig. For eksempel gjennom tydelig skilting, god belysning og brøyting og strøing av gang- og turveier, fortsetter Strand.
Overføring av ansvaret for folkehelseprofilene
Fra 1. januar 2024 ble ansvaret for folkehelseprofiler og tilhørende statistikkbanker overført fra Folkehelseinstituttet til Helsedirektoratet. Overføringen er en del av omorganiseringen av den sentrale helseforvaltningen.
Folkehelseinstituttet er ansvarlig utgiver av profilene for 2024. Profiler for 2025 og fremover vil bli publisert av og fra Helsedirektoratet.
Det vil utover våren informeres nærmere om prosessen knyttet til endringene.
Nytt: Endringer i 2024-profilene
- Ny indikator på gjeld. Indikatoren omfatter personer som bor i husholdninger med gjeld over tre ganger samlet inntekt.
- Endret indikator på luftforurensning. Indikatoren viser andelen personer som er eksponert for verdier høyere enn luftkvalitetskriteriene på 5 µg/m3 for fint svevestøv (PM2,5).
- Samtlige indikatorer med utfyllende informasjon finnes i Kommunehelsa statistikkbank (åpnes i nytt vindu).
For både årets folkehelseprofiler og Kommunehelsa statistikkbank gjelder dette:
Indikatorer fra Ungdataundersøkelsen omfatter vanligvis lands- og fylkestall for en treårsperiode. Lands- og fylkestall for 2021 og 2022 er derimot basert kun på data samlet inn samme år. Dette skyldes at undersøkelsene gjennomført i 2021 ble påvirket av koronarestriksjoner og derfor ikke anses direkte sammenlignbare med tidligere år. For 2023 er landstallet et gjennomsnitt av tallene fra 2022 og 2023.