Flest personskader blant de under 20 år
Nyhet
|Publisert
Blant de under 20 år skjedde en fjerdedel av skadene på et sports- eller idrettsområde. Det var færrest skader blant de over 80 år, men skadene var mer alvorlige. Dette viser rapporten om pasientskadedata for 2023 som FHI publiserer i dag.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenRapporten om pasientskadedata inneholder informasjon om personskader som rapporteres til Norsk pasientregister fra alle somatiske sykehus og enkelte kommunale legevakter. I 2023 ble det rapportert inn nesten 180 000 skadetilfeller med detaljert informasjon, det er disse som danner grunnlaget for rapporten. Det er fortsatt manglende rapportering fra flere enheter.
Mer detaljert informasjon finner du i rapporten personskadedata for 2023
Barn og unge
Det ble rapportert om 54 300 skader i aldersgruppen under 20 år. 27 prosent av disse skadene skjedde på sports- eller idrettsområde. 21 prosent i skole, barnehage og SFO/aktivitetsskole. Rundt 17 prosent av skadene fant sted i hjemmet.
Eldre får mer alvorlige skader
Det var færrest personskader i aldersgruppen over 80 år med omtrent 13 000 skader. Over halvparten av disse skadene skjedde inne i bolig og størsteparten var fallskader. Eldre mennesker har mer alvorlige skader enn yngre.
En fjerdedel av personskadene skjedde i bolig
Nesten 25 prosent av personskadene skjedde i bolig, og blant disse er det flere kvinner enn menn.
I underkant av 8 prosent av skadene skjedde i inntektsgivende arbeid og de fleste av disse var innen bygg- og anleggsbransjen.
De fleste av det totale antallet personskader, omtrent 72 prosent, var rapportert inn med liten alvorlighetsgrad. Rundt 3 prosent av skadene var registrert som alvorlige skader
Flere kvinner fikk akutt helsehjelp i forbindelse med selvskading
Nesten 3 900 personer fikk akutt helsehjelp for selvskading/villet egenskade og de fleste var unge voksne i aldersgruppen 20–39 år. Flere kvinner enn menn var registrert med villet egenskade og slike skader hadde høyere alvorlighetsgrad enn andre skader.
Flere menn enn kvinner fikk skader på grunn av vold
Rapporten viser at litt over 1 700 personskader skyldes vold eller overfall. Det var flere menn enn kvinner som har fått skader i forbindelse med vold eller overfall, og det var flest i alderen mellom 20 og 39 år.
Store mangler i innrapporterte data
Datagrunnlaget for rapporten er 180 000 skadetilfeller som rapporteres til Norsk pasientregister med detaljert informasjon for 2023.
Detaljert informasjon sier noe om hvordan skaden oppsto, for eksempel i en ulykke eller villet egenskade og om skaden skjedde inne, ute eller på arbeidsplass.
Det er varierende kvalitet på det som er rapportert inn, for eksempel er skadested og skademekanisme av god kvalitet, mens aktivitet ved skadetidspunkt er av dårligere kvalitet.
Rapportering av detaljert informasjon er obligatorisk for alle somatiske sykehus og de kommunale legevaktene i Bergen og Trondheim. Av alle rapporteringsenheter er det kun Bergen kommunale legevakt som ikke har rapportert data for 2023. Oslo Universitetssykehus HF og Helse Bergen HF rapporterte skadedata med en estimert kompletthet på henholdsvis 82 og 75 prosent. Rapportering fra andre enheter har store mangler.
Ettersom det mangler detaljert informasjon for omtrent halvparten av personskadene er det viktig å bruke tallene i rapporten med varsomhet. Mer informasjon om kvalitet og kompletthet kan du lese i rapporten
Prosjekt for å øke kompletthet og kvalitet på skadedata
Samferdsels- og Helse- og omsorgsdepartementet bestemte høsten 2021 å opprette Fyrtårnprosjektet med oppstart i 2022. Formålet med prosjektet er å bedre kvaliteten på registrering av skader etter trafikkulykker. I prosjektet er det tett samarbeid med 10 sykehus og 6 kommunale legevakter der det er ansatt skadekoordinatorer i 20 prosent stilling. Kompletthet har samlet sett økt i 2023 sammenliknet med 2022. Samtidig ser vi variasjon mellom enhetene og noen mangler tekniske løsninger for rapportering til NPR. I rapporten finner man mer detaljert informasjon om prosjektet.