Få varsel ved oppdateringer av «Tilbudet om vaksine mot mpox (apekopper) utvides ytterligere»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Tilbudet om vaksine mot mpox (apekopper) utvides ytterligere
Nyhet
Tilbudet om vaksine mot mpox (apekopper) utvides ytterligere
Nå tilbys også menn og transpersoner som har sex med menn, og som har risiko for å bli smittet, forebyggende vaksine mot mpox (apekopper).
Nå tilbys også menn og transpersoner som har sex med menn, og som har risiko for å bli smittet, forebyggende vaksine mot mpox (apekopper).
Tilbud om forebyggende vaksinasjon mot mpox (apekopper) er nå tilgjengelig også for personer i prioriteringsgruppe 3, som er menn og transpersoner som har sex med menn, OG som har risiko for å bli smittet (flere eller nye sexpartnere). Helsepersonell og laboratoriepersonell som er særlig utsatt for smitte i sitt arbeid er også inkludert i tilbudet.
Viktig med vaksine til flest mulig
Basert på overvåkingsdata fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK), ser FHI at det har vært lav etterspørsel for vaksinasjon for prioriteringsgruppe 2, derfor åpnes det nå for tilbud til prioriteringsgruppe 3.
– Vi oppfordrer de som har risiko for smitte til å ta vaksinen før alle sommerens treffpunkter, festivaler og arrangementer kommer i gang for fullt, sier overlege Marte Petrikke Grenersen i FHI.
Kommuner tilbyr vaksinasjon
Kommuner rundt om i landet tilbyr vaksinasjon. Enkelte kommuner samarbeider om vaksinetilbud. Informasjon om vaksinetilbud finnes på kommunenes nettsider.
Fortsatt viktig å følge smittevernråd
FHI antar at vaksinen beskytter godt mot alvorlig sykdom én til to uker etter at den andre dosen er satt. Det er likevel ikke slik at alle vaksinerte blir helt beskyttet mot mpox, og mot å smitte andre.
– Vi oppfordrer derfor vaksinerte til å følge øvrige smittevernråd. Det handler om å unngå tett kontakt med andre hvis man er smittet og har symptomer, samt å teste seg dersom man mistenker å være smittet. Vi vet at mange som er utsatt for smitte har vært veldig flinke til å gjøre dette også tidligere, sier Grenersen.
FHI har utarbeidet informasjonsmateriell om smittevernråd og vaksinen som kommunene og sivilsamfunnet kan bruke:
Bakgrunn
Mpox (apekopper) smitter hovedsakelig mellom mennesker ved tett kontakt med en smittet. Seksuell kontakt er vanligste smittemåte i utbruddet som startet i 2022.
Det er begrenset tilgang på vaksine internasjonalt, og vaksine tilbys til grupper som har størst risiko for smitte.
Vaksinasjon av prioriteringsgruppe 1 ble iverksatt i oktober 2022, og har foregått i regi av spesialisthelsetjenesten. Prioriteringsgruppe 2 fikk tilbudet i kommunene fra februar 2023 etter at FHI mottok flere vaksinedoser. Tilbudet til disse gruppene er fortsatt pågående.