Smittsom hjernehinnebetennelse i Trondheim
Nyhet
|Publisert
En elev ved en videregående skole i Trondheim er innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse, meningokokkgruppe B. Det er allerede iverksatt tiltak for nærkontakter, med bistand fra Folkehelseinstituttet. Alle nærkontakter tilbys forebyggende antibiotika og vaksine som et føre-var-tiltak.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden– Dette er et enkelt smittetilfelle og ikke et smitteutbrudd blant flere så langt, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet.
– De aller fleste tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse er enkeltstående tilfeller, og kan være svært alvorlig for den det gjelder. Det er imidlertid svært sjelden at det oppstår sykdom hos personer som har hatt tett kontakt med den syke. Nærkontakter tilbys likevel antibiotika og vaksinasjon som et føre-var-tiltak, sier hun.
Uvanlig i Norge
Meningokokk gruppe B-sykdom har ikke vært observert blant ungdom i Norge i perioden 2016-2022.
– Det er dermed uvanlig at vi nå har hatt til sammen tre tilfeller av sykdom med meningokokk B-bakterien i denne aldersgruppen, på noen få måneder. Vi ser foreløpig ingen sammenheng mellom de til sammen tre smittede, som er geografisk spredt på Bærum, Stavanger og nå Trondheim. FHI arbeider videre for å finne ut mer om de påviste meningokokkbakteriene og om det kan være en sammenheng mellom tilfellene, sier Watle.
Om smittsom hjernehinnebetennelse
Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av en bakterie (meningokokk). Sykdommen smitter ved dråpesmitte. Vanligste smittemåte er gjennom spytt, for eksempel ved kyssing og deling av glass eller flasker. De aller fleste tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse er enkeltstående tilfeller, og det er svært sjelden at det oppstår sykdom hos personer som har hatt tett kontakt med den syke. For å redusere risikoen ytterligere kan man gi antibiotikabehandling, såkalt bærerskapsutrydding, til personer som kan ha blitt smittet.
– Risikoen for å bli smittet dersom man er nærkontakt er i utgangspunktet lav. I tillegg er risikoen for å bli syk dersom man smittes lav. Bærerskapsutrydding med en dose antibiotika til nærkontakter reduserer effektivt denne risikoen ytterligere, sier Watle.
I tillegg vil vaksine kunne forhindre nye sykdomstilfeller på et senere tidspunkt, og vaksine anbefales derfor til nærkontakter rundt et tilfelle med smittsom hjernehinnebetennelse som et ekstra føre-var-tiltak. FHI har i samråd med kommunelegen i Trondheim besluttet at alle nærkontakter tilbys vaksine mot meningokokk B. Denne vaksinen vil først gi beskyttelse etter 6 uker, og krever to doser. Vaksinen er gratis for gruppen nærkontakter over, mens eventuelt andre som ønsker vaksinering må betale dette selv.
Trondheim kommune er i gang med å organisere vaksinasjonstilbudet for nærkontaktene.
Den mest brukte vaksinen beskytter ikke mot denne bakteriegruppen
Det fins ulike typer av meningokokkbakterier (serogrupper). Den mest brukte vaksinen blant norske ungdommer beskytter mot de typene som har vært vanligst i denne aldersgruppen (ACWY-vaksinen) her til lands de siste årene. ACWY-vaksinen gir ikke beskyttelse mot serogruppe B meningokokkbakterier, som er påvist i det aktuelle tilfellet. Det er en egen vaksine som beskytter mot bare serogruppe B. For å være beskyttet mot alle gruppene av meningokokkbakterien som gir sykdom i Norge (A, B, C, W og Y) må man vaksinere seg med begge vaksinetypene.
Mer informasjon om vaksinasjon til ungdom
Symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse
De første tegnene er ofte vage og kan likne influensa-liknende sykdom. Typiske symptomer kan være:
- feber med frysninger
- hodepine
- lysskyhet
- kvalme
- oppkast
- diaré
- allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt
Bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse kan gi blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Pasienten kan få små hudblødninger. Disse ser ut som små røde eller blårøde prikker, og har som kjennetegn at de ikke forsvinner når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme sent i forløpet av hjernehinnebetennelse.
Sykdommen kan forverre seg svært raskt. Ved mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse er det derfor viktig å ta snarlig kontakt med fastlege eller legevakt.