Oppdatert 9. august. 2023
Smittsom hjernehinnebetennelse i Bærum
Nyhet
|Oppdatert
Folkehelseinstituttet ble varslet om smittsom hjernehinnebetennelse hos en 18-åring i Bærum kommune, og det er allerede iverksatt tiltak i nærmiljøet med bistand fra Folkehelseinstituttet. I denne oppdaterte nettsaken kommer vi med ytterligere råd, og særlig knyttet til vaksinasjon (oppdatert med spørsmål og svar).
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenEn 18-åring bosatt i Bærum ble altså innlagt på sykehus den 6. august med smittsom hjernehinnebetennelse. Rikshospitalet meldte 8. august at han døde av sykdommen. 18-åringen deltok på et russe-event på øya Ios i Hellas i uke 30 sammen med ca. 500-600 andre ungdommer fra neste års russekull i Asker, Bærum, Oslo og Nordre Follo. FHI er i kontakt med disse kommunene.
Kontakter anbefales antibiotika og vaksine som føre-var-tiltak
Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av en bakterie (meningokokk). Sykdommen smitter ved dråpesmitte. Vanligste smittemåte er gjennom spytt, for eksempel ved kyssing og deling av glass eller flasker. De aller fleste tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse er enkeltstående tilfeller, og det er svært sjelden at det oppstår sykdom hos personer som har hatt tett kontakt med den syke. For å redusere risikoen ytterligere kan man gi antibiotikabehandling, såkalt bærerskapsutrydding, til personer som kan ha blitt smittet.
- Risikoen for å bli smittet dersom man er nærkontakt er i utgangspunktet lav. I tillegg er risikoen for å bli syk dersom man smittes lav. Bærerskapsutrydding til nærkontakter reduserer effektivt denne risikoen ytterligere, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet.
- Som et føre-var-tiltak anbefaler vi at alle ungdommer som deltok på russe-eventet på Ios i den samme tidsperiode og de som har vært i nær kontakt med 18-åringen etter hjemkomst fra Ios, følges opp spesielt. Disse kan få en dose antibiotika på lokal legevakt.
I tillegg vil vaksine kunne forhindre nye sykdomstilfeller på et senere tidspunkt, og vaksine anbefales derfor til nærkontakter rundt et tilfelle med smittsom hjernehinnebetennelse. FHI har i samråd med kommunelegene i de berørte kommunene besluttet at alle ungdommene som har deltatt på det aktuelle russe-eventet på Ios er å betrakte som mulige nærkontakter, samt personer som har vært i nær kontakt med 18-åringen etter hjemkomst. De vil derfor tilbys vaksine mot meningokokk B. Denne vaksinen vil først gi beskyttelse etter 6 uker, og krever to doser. Vaksinen er gratis for gruppen nærkontakter over, mens eventuelt andre som ønsker vaksinering må betale dette selv.
De berørte kommunene er i gang med å organisere vaksinasjonstilbudet for nærkontaktene og det anbefales å følge med på kommunenes egen informasjon om når og hvordan dette tilbudet vil bli tilgjengelig i den enkelte kommune.
Den mest brukte vaksinen beskytter ikke mot denne bakteriegruppen
Det fins ulike typer av meningokokkbakterier (serogrupper). Den mest brukte vaksinen blant norske ungdommer beskytter mot de typene som ses oftest i denne aldersgruppen (ACWY-vaksinen) her til lands. Denne vaksinen gir ikke beskyttelse mot serogruppe B meningokokkbakterier, som er påvist i det aktuelle tilfellet. Det er en egen vaksine som beskytter mot bare serogruppe B. Serogruppe B sykdom er svært sjelden blant ungdom i Norge, og ikke sett i denne aldersgruppen siden 2014. I andre europeiske land forekommer denne bakterietypen hyppigere.
Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine mot meningokokk B hos personer som skal reise til områder med høyere forekomst av meningokokk B-sykdom. Dette gjelder spesielt reisende som skal delta i aktiviteter med tett samvær med andre over flere dager, som ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleire o.l., inkludert russeturer.
Mer informasjon om vaksinasjon til ungdom
Symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse
De første tegnene er ofte vage kan likne influensa-liknende sykdom. Typiske symptomer kan være:
- feber med frysninger
- hodepine
- kvalme
- oppkast
- diare
- allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt
- Bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse kan gi blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Pasienten kan få små hudblødninger. Disse ser ut som små røde eller blårøde prikker, og har som kjennetegn at de ikke forsvinner når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Blodforgiftning kan utvikle seg raskt i løpet av få timer, understreker Watle.
Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme sent i forløpet av hjernehinnebetennelse. Ved mistanke om sykdom er det viktig å ta snarlig kontakt med fastlege eller legevakt.
Spørsmål og svar knyttet til vaksinasjon i forbindelse med tilfelle av smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) i Bærum
Denne informasjonen ble lagt til 9.8.23 kl. 19.15. og noe ble oppdatert 11.8.23 kl 1330
Hvem er det som tilbys vaksine i forbindelse med tilfellet av smittsom hjernehinnebetennelse i Bærum?
Det viktigste tiltaket for å forebygge flere tilfeller er forebyggende antibiotika (bærerskapsutrydding) som fjerner meningokokkbakterier i halsen. Bærerskapsutrydding består av en enkeltdose antibiotika, og gis til personer som har hatt nær kontakt med den syke. I tillegg anbefales vaksine mot meningokokk B til alle som har deltatt på russetreffet på Ios i uke 30, og de som har hatt tett kontakt med 18-åringen i uken etter hjemkomst fra Hellas. Denne vaksinen gis som to doser med minst en måneds mellomrom. Begge dosene er nødvendig for tilstrekkelig beskyttelse.
Hvor skal de som skal ha tilbud om vaksine få informasjon?
- Det er kommunene (Asker, Bærum, Oslo eller Nordre Follo) som organiserer vaksinasjonen. Kommunene vil informere om når og hvor tilbudet er tilgjengelig på sine hjemmesider.
Hva er de viktigste rådene til ungdom som nå er bekymret for smittsom hjernehinnebetennelse?
- Det viktigste rådet er anbefalingen om at all ungdom som har deltatt på det aktuelle russetreffet på Ios i uke 30, og andre nærkontakter til 18-åringen følger rådene fra kommunelegene og FHI.
- Smittsom hjernehinnebetennelse er en sjelden, men svært alvorlig sykdom. Risikoen for å bli smittet dersom man er nærkontakt er i utgangspunktet lav. I tillegg er risikoen for å bli syk dersom man smittes lav. Bærerskapsutrydding reduserer effektivt risikoen for smitte ytterligere.
- Ungdom kan redusere egen risiko for smitte ved å feste med måte og unngå for mye alkohol og andre rusmidler, og i tillegg ta seg tid til å hvile og sove ut.
Generelt om vaksinasjon mot smittsom hjernehinnebetennelse:
Hvilke ungdommer anbefales vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse?
- Ungdom i alderen 16 – 19 år bør vurdere å vaksinere seg. Deltagelse i aktiviteter med tett samvær med andre ungdommer over flere dager kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp. I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir o.l. Anbefalingen gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i tilsvarende aktiviteter.
Hvilken vaksinetype anbefales til ungdom i Norge?
- Det finnes to ulike typer vaksiner. Den ene beskytter mot sykdom forårsaket av A, C, W og Y meningokokker (ACWY vaksine), den andre typen beskytter mot gruppe B meningokokker (B vaksine).
- ACWY vaksinen er den vaksinen FHI først og fremst anbefaler siden denne vaksinen dekker de vanligste typene av meningokokkbakterier blant ungdom i Norge og dermed gir den bredeste beskyttelsen i denne aldersgruppen.
- Meningokokk B sykdom er sjeldent blant norsk ungdom, men de som ønsker å beskytte seg mot alle gruppene av meningokokkbakterien som sirkulerer i Norge (C, W, Y og B) bør vaksinere seg med både ACWY vaksine og B vaksine.
Bør ungdom vaksinere seg med meningokokk B vaksine før utenlandsreise?
- Ungdommer som reiser til land med høyere forekomst av meningokokk B-sykdom, inkludert europeiske land utenfor Norden, og som der deltar i aktiviteter nevnt ovenfor bør vurdere å vaksinere seg med både ACWY vaksine og B vaksine.
Er vaksinene gratis?
- Dersom man skal vaksineres som følge av at man er nærkontakt til en person med meningokokksykdom, er vaksine gratis. Kommunelegen avgjør hvem dette gjelder.
- Meningokokkvaksinene inngår ikke i barnevaksinasjonsprogrammet og er derfor ikke gratis for alle. Noen kommuner/fylker tilbyr ACWY vaksine gratis. I overkant av halvparten av avgangskullet på videregående skoler velger å ta denne vaksinen. Meningokokk B vaksine tilbys ikke gratis til friske ungdommer.
Hvilke bivirkninger gir vaksinene?
- Meningokokkvaksinene kan gi de samme vanlige og forbigående bivirkningene som andre vaksiner. Dette inkluderer vondt i armen, feber, hodepine, tretthet, kvalme samt muskel- og leddsmerter. Disse bivirkningene kan likne symptomene ved smittsom hjernehinnebetennelse, og dette er det viktig å være oppmerksom på. Dersom vaksinerte nærkontakter skulle utvikle feber, hodepine, oppkast, diaré eller redusert allmenntilstand bør terskelen for legekontakt være lav.