Økt risiko for kreft i spiserøret og bukspyttkjertelkreft ved bruk av snus
Forskningsfunn
|Publisert
Risikoen for kreft i spiserøret er over tre ganger så høy, og risikoen for bukspyttkjertelkreft er dobbelt så høy, hos folk som snuser jevnlig. Det viser en ny systematisk oversikt fra Folkehelseinstituttet, Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt STAMI.
Studien som er publisert i International Journal of Cancer er en systematisk oversikt, som betyr at forskerne har gått igjennom all forskning som finnes innen temaet de ønsker å undersøke.
– 14 kohortstudier og 1 såkalt case control studie, en analysemodell der personer med en sykdom eller symptom blir sammenlignet med friske personer, er inkludert i studien. Det er kun menn som ble undersøkt gjennom studien, på grunn av lite data om kvinner, sier lege og forsker Bendik Brinchmann ved FHI.
Studien er gjennomført i et samarbeid mellom FHI, Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt STAMI.
Noen av studiene som var inkludert i denne systematiske oversikten rapporterte en økt kreftrisiko i spiserør, bukspyttkjertel, mage og endetarm.
– Helt presise risikoestimater for enkelte kreftformer er utfordrende. Dette gjenspeiles i vår tillit til de ulike effektestimatene, som varierte fra moderat til svært lav. Vi fant at bruk av snus medfører en økt kreftfare, der risiko trolig vil avhenge av hvor lenge og hvor mye man har brukt snus, samt at sårbarheten for kreft er forskjellig, sier Brinchmann.
Og legger til
– For de studiene som vi har, så følger disse kreftforekomstene mage- og tarmkanalen. Vi ser også i magesekken at det var 40 prosent økt forekomst hos dem som snuste. Dette er alvorlige kreftformer, særlig bukspyttkjertelkreften, understreker lege og forsker Bendik Brinchmann ved FHI.