Nye metoder for hvordan involvere unge i forskning på forebygging av overvekt
Forskningsfunn
|Publisert
Et omfattende EU-prosjekt som ledes av Folkehelseinstituttet (FHI), har utviklet nye metoder for hvordan man engasjerer unge mennesker til å ta del i beslutninger som gjelder deres egen helse.
I en rekke artikler publisert i tidsskriftet Obesity Reviews, presenteres nyutviklede metoder for hvordan involvere ungdom i forskning på forebygging av overvekt og fedme i denne gruppen.
Prosjektet heter CO-CREATE, og tanken er å jobbe med unge for unge, med mål om å utvikle kunnskap som kan bidra til at ungdom får en stemme i utvikling av politikk, som igjen gjør at de utvikler gode levevaner og får god helse.
- I CO-CREATE forsker vi på forebygging av overvekt blant ungdom gjennom en systemtilnærming, i stedet for å studere enkeltfaktorer. Da er ungdommenes eget perspektiv avgjørende. Reell involvering av ungdom for å forstå hvordan de opplever egne omgivelser og hvordan disse påvirker deres atferd og helse, er i liten grad gjort i forskning på overvektsforebygging, men det har vi lykkes med i CO-CREATE, sier prosjektleder og områdedirektør for psykisk og fysisk helse i FHI, Knut Inge Klepp.
CO-CREATE har fått støtte fra EU’s Horizon 2020 forsknings- og innovasjonsprogram, med en finansiering på 10 millioner euro over fem år. Prosjektet er ledet av FHI og involverer en rekke partnere over hele Europa, som akademiske institusjoner og interesseorganisasjoner som jobber med unge mennesker, helse og ernæring.
I Norge deltar Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS, EAT Foundation, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen i prosjektet.
- Norske partnere har bidratt inn i alle deler av prosjektet, med konkret ungdomsinvolvering, utvikling av dialogverktøy for samtaler mellom ungdom og andre aktører, for eksempel politikere, og utvikling av kunnskap knyttet til etikk og forebygging av interessekonflikter ved ungdomsinvolvering i politikkutforming. Det er vi veldig stolte over, avslutter Klepp.
Å stanse økningen av fedme, er et av målene som Norge har forpliktet seg til å arbeide for i den nasjonale og globale NCD-strategien, og er avgjørende for bekjempelsen av ikke-smittsomme sykdommer. Endring i fedme blant ungdom er en av indikatorene som brukes til å følge utviklingen. Ifølge World Obesity Federation, som også er partner i CO-CREATE, er det estimert at 50 millioner jenter og 74 millioner gutter mellom 5 og 19 år globalt, har fedme.
Artiklene som CO-CREATE-prosjektet har publisert i Obesity Reviews, er samlet i et eget supplement, listet opp nedenfor og omtalt i mer detalj i en artikkel på egne sider.