Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Folkehelseprofilene for fylkene 2023 er publisert»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Folkehelseprofilene for fylkene 2023 er publisert

Nyhet

Folkehelseprofilene for fylkene 2023 er publisert

Bomiljø er tema for årets folkehelseprofiler. Profilene gir informasjon om helsetilstanden i fylkene og det som påvirker den.

Nyhetssaken-Bolig og bolmilj├©_300dpi.jpg

Bomiljø er tema for årets folkehelseprofiler. Profilene gir informasjon om helsetilstanden i fylkene og det som påvirker den.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Folkehelseprofilene er unike rapporter for hvert fylke. Profilene gir informasjon om helsetilstanden og påvirkningsfaktorer, og er et grunnlag for det regionale arbeidet med å bedre folkehelsen. Nå er også de fylkesvise profilene publisert:

Folkehelseprofilene for kommunene og  bydelene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, med samme tema som fylkene ble publisert 14. februar.

– Å bo i en egnet bolig i et godt bomiljø er et fundament for helse og livskvalitet, og det er grunnen til at vi løfter det fram i folkehelseprofilene. Kommunene kan med sine virkemidler bidra til at innbyggerne bor slik at de kan leve gode liv med mulighet for å delta i samfunnet, knytte kontakt med andre og utvikle og utfolde seg, sier Nora Rusås-Heyerdahl i Folkehelseinstituttets redaksjon for folkehelseprofiler.

Figuren viser nærmiljøkvaliteter som har betydning for helse og livskvalitet. Kilde: Folkehelseinstituttet
Figur 1. Nærmiljøkvaliteter som har betydning for helse og livskvalitet. Kilde: Folkehelseinstituttet .

 

Må planlegge for flere eldre

En rekke kommuner vil i årene framover få flere eldre. 

– Dette må kommunene planlegge for. Å utvikle et aldersvennlig samfunn kan være et nyttig prinsipp i samfunnsutviklingen generelt. At nærmiljøet er godt å ferdes i for eldre, er bra også for andre, sier Rusås-Heyerdahl.  

I årene framover vil mange distriktskommuner oppleve en nedgang i folketallet og en aldrende befolkning, mens byene og områdene rundt vil kunne få sterk befolkningsvekst. 

– Ulike kommuner vil i tiden som kommer derfor møte ulike utfordringer, påpeker hun.

Årets tematekst er skrevet i samarbeid med Helsedirektoratet med verdifulle bidrag fra Husbanken.