Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nye funn etter omikronutbruddet på Aker Brygge: blodprøver viser hvordan koronavaksinen hindret alvorlig sykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nye funn etter omikronutbruddet på Aker Brygge: blodprøver viser hvordan koronavaksinen hindret alvorlig sykdom

Forskningsfunn

Nye funn etter omikronutbruddet på Aker Brygge: blodprøver viser hvordan koronavaksinen hindret alvorlig sykdom

Koronavaksinen beskytter mot alvorlig sykdom ved infeksjon med omikronvarianten, også når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive. Det viser resultater i en studie fra Folkehelsehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus.

Koronavaksinen beskytter mot alvorlig sykdom ved infeksjon med omikronvarianten, også når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive. Det viser resultater i en studie fra Folkehelsehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus.


Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Unik forskningsmulighet

Omikronvarianten B.1.1.529 dukket opp i Norge i forbindelse med et juleselskap på Aker Brygge i Oslo 26. november 2021. I etterkant av selskapet der samtlige 111 deltakere var vaksinert med 2 doser mRNA-vaksine mot SARS-CoV-2 utviklet 74 prosent covid-19. Utbruddet på Aker Brygge ble det første store utbruddet i Norge og fikk bred mediedekning, både i Norge og resten av verden. Utbruddet representerte også en unik forskningsmulighet. Forskere ved FHI og OUS har utført immunundersøkelser av blodprøver fra personer som ble smittet i dette utbruddet.

 – Omikronvarianten  B.1.1.529 viste seg å ha 15 nye mutasjoner i Spike-proteinet. Dette reduserte effekten av vaksinasjonen og gjorde viruset betraktelig mer smittsomt. Likevel viste det seg tidlig at infeksjon med Omikron ga relativt mild sykdom hos vaksinerte, sier seniorforsker Siri Mjaaland ved FHI. 

Immunresponsene utløst av vaksinen sørget for at infeksjonen ble mild

Forskerne undersøkte hvordan vaksinen beskytter mot omikroninfeksjon når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive, det vil si når antistoffene ikke lenger virker like godt fordi viruset har endret seg.

For å kunne sammenligne, rekrutterte forskerne deltakere som var vaksinert med 2 doser mRNA vaksine, men som var smittet med deltavarianten, fra Folkehelseinstituttets UngVoksen-studiekohort, samt friske vaksinerte kontroller.

– Vi så tydelig at vaksinene i mindre grad enn tidligere klarte å forhindre at folk ble smittet. Men hos personer som var fullvaksinerte utløste omikroninfeksjonen T-celler som gjenkjente virussmittede celler. Disse formerte seg og var med på å slå ned den nye infeksjonen så fort den kom inn i kroppen. Dette hindret viruset fra å bli alvorlig, forteller Mjaaland.

Forskerne så også at de smittede utviklet nye antistoffer som gjør at de som har gjennomgått infeksjon er bedre beskyttet mot fremtidige koronavirusvarianter. Hos vaksinerte personer fremkalte infeksjon med Omikron også nye T-celleresponser mot andre deler av viruset, som ikke finnes i vaksinen, noe som på sikt også leder til en bredere immunitet mot infeksjon med framtidige virusvarianter.

Resultatene fra studien viser at vaksinasjon ikke hindret smitte med denne omikronvarianten, men immunresponsene utløst av vaksinen sørget for at infeksjonen ble mild. Infeksjonen førte til utvikling av nye antistoffer rettet mot Omikron, og en langvarig, bred T-celleimmunitet.

Referanse

Kared, H., Wolf, AS., Alirezaylavasani, A. et al. Immune responses in Omicron SARS-CoV-2 breakthrough infection in vaccinated adults. Nat Commun 13, 4165 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-31888-y