Nedgang i hørselsskader ved fritidsbruk av skytevåpen
Forskningsfunn
|Publisert
Hørselstapet ved fritidsskyting er nesten halvert i løpet av 20 år. Reduksjonen i hørselsskader sammenfaller med innføring av hørselsbevarende tiltak, viser studie fra FHI basert på HUNT-studien.
Forskerne studerte sammenhengen mellom fritidsrelatert bruk av skytevåpen og hørselstap i to kohorter fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT). Gruppene som ble studert med 20 års mellomrom (1998 og 2018) hadde henholdsvis 27 580 og 26 606 voksne deltakere.
– Mens hørselstapet forbundet med fritidsbruk av skytevåpen i 1998 var 4,5 dB, var det redusert til 2,8 dB i 2018. Dette betyr at hørselstapet ble nesten halvert, sier forsker Bo Lars Engdahl ved Folkehelseinstituttet (FHI).
Studien Cohort difference in the association between use of recreational firearms and hearing loss: findings from the HUNT study er publisert i tidsskriftet International Journal of Audiology.
Viktigste risikofaktor utenom arbeid
Jaktvåpen kan gi støytopper på opp mot 150–170 dB. Jakt- og sportsskyting er sannsynligvis den viktigste risikofaktoren for støyrelatert hørselskade utenfor arbeidet.
– Det er gjennomført en rekke forebyggende tiltak, men vi har manglet kunnskap om hvorvidt fritidsrelatert bruk av skytevåpen er blitt mindre skadelig. I studien studerte vi om sammenhengen mellom fritidsrelatert bruk av skytevåpen og hørsel har endret seg i løpet av de siste to tiårene, sier Engdahl.
Tiltakene ser ut til å ha effekt
Andelen som rapporterte om fritidsrelaterte bruk av skytevåpen (jakt- eller sportsskyting) var 28 prosent i 1998 og 30 prosent i 2018. Fritidsrelatert skyting var forbundet med redusert hørsel i diskanten (3–6 kHz) i begge kohorter. Hørselstapet økte med antall skudd.
– Det reduserte hørseltapet økte med alderen og var vesentlig mindre i kohorten fra 2018, forklarer Engdahl.
– At sammenhengen mellom fritidsrelatert bruk av skytevåpen og hørsel er blitt redusert sammenfaller med innføring av en rekke hørselsbevarende tiltak, fortsetter han.
Eksempler på tiltak er obligatorisk jegerkurs med opplæring i bruk av hørselsvern, obligatorisk bruk av hørselsvern ved alle sivile skytebaner, elektronisk skiveanvisning, bruk av aktive hørselsvern ved jakt og bruk av lyddempere samt støydemping av standplasser.
– Ut ifra vår studie ser det altså ut til at disse tiltakene har hatt effekt, og har redusert hørselsskader hos fritidsbrukere av skytevåpen, avslutter Engdahl.