Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Like mye senfølger etter covid-19 av omikron som av deltaviruset»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Like mye senfølger etter covid-19 av omikron som av deltaviruset

Forskningsfunn

Like mye senfølger etter covid-19 av omikron som av deltaviruset

Omikronviruset gir like ofte legemeldte senfølger etter covid-19 som deltaviruset viser en ny artikkel publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Omikronviruset gir like ofte legemeldte senfølger etter covid-19 som deltaviruset viser en ny artikkel publisert i tidsskriftet Nature Communications.


Artikkelen Post-covid medical complaints following infection with SARS-CoV-2 Omicron vs Delta variants

 

Det er kjent at omikron-varianten har gitt mindre alvorlige akutte symptomer enn tidligere covid-19-varianter. Men gjelder det samme for senfølger av viruset, og vil helsetjenesten merke noen forskjell i senplager som følge av omikron vs delta?

Forskere fra blant annet FHI har fulgt 1,3 millioner nordmenn i 126 dager etter at de testet seg for viruset, og studert kontakten med allmennlegen (fastlege og legevakt) for typiske senfølger i opptil 126 dager etter testdato. Deltakerne i studien var mellom 18 og 70 år gamle.

Risikoen for senfølger den samme

– Vi fant at risikoen for typiske senfølger som ble diagnostisert hos allmennlege etter covid-19-infeksjon var den samme uansett om man hadde vært smittet av omikron eller delta, forteller forsker Karin Magnusson ved FHI.

Forekomsten av senfølger som sett hos allmennlegen 90 dager eller mer etter positiv test var likevel lav for begge variantene. Blant 10 000 individer med omikron og blant 10 000 individer med delta var det om lag 60 legebesøk pga utmattelse i uka 3 måneder etter positiv test, for begge variantene (Figur)
Forekomsten av senfølger som sett hos allmennlegen 90 dager eller mer etter positiv test var likevel lav for begge variantene. Blant 10 000 individer med omikron og blant 10 000 individer med delta var det om lag 60 legebesøk pga utmattelse i uka 3 måneder etter positiv test, for begge variantene (Figur).

Senfølgene som ble undersøkt var utmattelse, hoste, muskelskjelettsmerter, hjertebank, kortpustethet, angst og depresjon og konsentrasjonsvansker. Det var likevel en forskjell. Ved 90 dager eller mer etter påvist infeksjon, ser det ut til at omikron-infiserte har lavere risiko for å gå til allmennlegen med symptomene nevnt over, uansett årsak. Det var også lavere forekomst av muskel- og skjelettsmerter sett hos allmennleger etter 90 dager eller mer etter omikroninfeksjon, enn det var 90 dager etter deltainfeksjon.

– Til sammen betyr funnene at omikron vil gi en like stor, eller noe lavere langvarig belastning på primærhelsetjenesten som følge av senplager enn hva delta vil gi, men forskjellen mellom virusvariantene er ikke stor, avslutter Magnusson.