Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Genetikk kan forklare hvorfor mange får håndartrose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Genetikk kan forklare hvorfor mange får håndartrose

Forskningsfunn

Genetikk kan forklare hvorfor mange får håndartrose

Genetikk ser ut til å være en viktig årsak til at mange blir diagnostisert med håndartrose. Forskere har undersøkt hvilken rolle genetiske faktorer spiller i utviklingen av håndartrose. Studien omfatter 60 000 tvillinger og er utført ved Lunds Universitet i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Håndartrose. Colourbox.com
Håndartrose. Colourbox.com

Genetikk ser ut til å være en viktig årsak til at mange blir diagnostisert med håndartrose. Forskere har undersøkt hvilken rolle genetiske faktorer spiller i utviklingen av håndartrose. Studien omfatter 60 000 tvillinger og er utført ved Lunds Universitet i samarbeid med Folkehelseinstituttet.


Artikkelen The genetic contribution to hand osteoarthritis, Osteoarthritis Cartilage 2022.

Om artrose:
Artrose (tidligere kalt slitasjegikt) er den vanligste leddsykdommen, og det er typisk eldre over 60 år som får plager. Håndartrose er en variant av artrose hvor fingrenes midtledd, ytterledd og eventuelt tommelens rotledd er affisert. Kilde: Store Norske Leksikon (SLN.no1)

Forskerne sammenlignet forekomsten av diagnostisert håndartrose i spesialisthelsetjenesten mellom identiske tvillingpar og ikke-identiske tvillingpar. Artrose hos begge tvillinger i et tvillingpar var mye vanligere hos de eneggede tvillingene enn hos de toeggede.

- Dette viser at genetiske faktorer er viktige, sier forsker og førsteforfatter Karin Magnusson som er tilknyttet både FHI og Lunds Universitet.

Det er kjent at eneggede tvillinger deler 100 % av sine gener, mens toeggede deler sine 50 % - altså likt som vanlige søsken.

- I tvillingstudier kan vi utnytte denne forskjellen i genetikk til å studere hvor genetisk betinget, eller arvelig en sykdom eller tilstand er. Vi vet for eksempel at øyefarge har en arvelighet på 98 %, mens kreft har en arvelighet på 33 %, forklarer Magnusson.

Studien av de svenske tvillingene viser at håndartrose har en arvelighet på mellom 48 % og 87 %. Dette regnes som høyt sammenlignet med arvelighet på øyefarge og kreft.

Første studie

Dette er den første studien hvor man har kunnet studere klinisk relevant håndartrose i en hel tvillingbefolkning og følge dette over mange år. Tidligere har man bare kunnet studere røntgenbilder av hendene i små selekterte utvalg av tvillinger som har meldt seg til forskning, og derfor ikke var representative.

- Studien er derfor viktig for å lære mer om ulike undertyper av håndartrose. Den viser viktigheten av å lære mer om hvilke gener som bidrar til utvikling av artrose, avslutter Magnusson.

Referanser

[1] Kåss, Erik; Kvien, Tore Kristian: artrose i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 25. oktober 2022 fra https://sml.snl.no/artrose