Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «FHI legger ned Smittestopp»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI legger ned Smittestopp

Nyhet

FHI legger ned Smittestopp

FHI legger i dag ned Smittestopp-appen, og alle brukere kan slette appen.

smittestopp-mobilskjerm-700.jpg

FHI legger i dag ned Smittestopp-appen, og alle brukere kan slette appen.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Smittestopp, en mobilapp som ga beskjed om mulig smitte til nærkontakter, ble lansert i ny versjon i desember 2020. Appen har vært lastet ned over 1.3 millioner ganger. Etter at anbefalingen om å teste seg og varsle nærkontakter ved smitte falt bort, oppfordret FHI i mars brukerne til å skru av appen. Brukerne ble samtidig oppfordret til å beholde den på telefonen slik at den raskt kunne skrus på igjen. 

– Den viktigste grunnen til at vi nå legger ned Smittestopp, er at testing og smittesporing ikke lenger er like aktuelt eller sannsynlige fremtidige tiltak. Befolkningen er godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Da er det riktig å kutte kostnader og avvikle løsninger som ikke lenger har nytteverdi, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.  

Flere europeiske land kobler seg fra løsningen 

I tillegg har flere europeiske land koblet seg fra den europeiske løsningen med varsling om smitte på tvers av landegrenser.  

– For oss har det tidligere vært et argument å fortsatt ha mulighet til å bruke appen på reise i utlandet. Når flere land kobler seg fra, faller også dette bort som en viktig grunn til fortsatt å ha appen på telefonen, sier Gun Peggy Knudsen .  

Brukere kan slette appen 

Fra og med onsdag 10. august fjernes derfor Smittestopp fra App Store og Google Play. Alle brukere kan slette appen på telefonen.  

– Denne typen digital varsling av nærkontakter kan være et potensielt nyttig og skånsomt virkemiddel. Tester vi har gjort, viste at Smittestopp oppdaget 93 prosent av alle nærkontaktene til en som var smittet, gitt at alle nærkontaktene brukte appen. Derfor vil vi fortsette å vurdere hvordan denne typen teknologiske løsninger kan bidra til minst mulig inngripende tiltak også ved nye epidemier, sier Gun Peggy Knudsen.  

Smittestopp var tilgjengelig på 8 språk - engelsk, arabisk, litauisk, polsk, somali, tigrinja og urdu i tillegg til nynorsk og bokmål.