D-vitamin kan beskytte mot luftveisinfeksjoner
Forskningsfunn
|Publisert
Det er holdepunkter for at tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner. Det er derfor spesielt viktig å få i seg nok D-vitamin når høsten står for døren og luftveisinfeksjonene kommer hyppigere.
En metaanalyse som inkluderte 46 ulike studier, viser en sammenheng mellom D-vitamin og risikoen for å bli smittet av luftveisinfeksjoner.
– Samlet tyder resultatene på at å ta tilskudd med D-vitamin kan gi beskyttelse mot akutte luftveisinfeksjoner, sier seniorforsker Kristin Holvik.
Den klareste beskyttelsen ble sett ved en daglig dose på mellom 10 og 25 mikrogram i opptil ett år. Beskyttelsen var tydeligst blant barn og unge.
Vitamin D er nødvendig for å sørge for tilstrekkelig tilførsel av kalsium til skjelettet, og alvorlig mangel på vitamin D kan føre til rakitt og osteomalasi (mykt skjelett). Vitamin D-mangel har i tillegg blitt satt i sammenheng med risiko for en rekke ulike sykdommer.
Holvik understreker imidlertid at lave nivåer av D-vitamin i seg selv ikke nødvendigvis er årsak til sykdom.
– Men det kan være en indikasjon på underliggende sykdom eller redusert helse, som kan henge sammen med at man oppholder seg lite i dagslys eller har et mangelfullt kosthold, sier Holvik.
Vær ute og få D-vitamin
– Når vi er ute i sollys reagerer UVB-strålene som treffer huden med stoffer i huden slik at kroppen selv produserer D-vitamin. Derfor er det viktig å være ute, sier Holvik.
D-vitamin er det eneste vitaminet som kroppen faktisk lager selv. Om sommeren kan vi produsere rikelig av dette vitaminet såfremt vi utsetter oss for sollys, men om vinteren i Norge er det vanskelig å dekke behovet sitt uten å ta tilskudd.
– Jo lengre nord i landet en bor, desto lengre varer «vitamin D-vinteren» med utilstrekkelig sollys til å danne vitamin D i huden, sier hun.
Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram for barn og voksne, og 20 mikrogram for de som er 75 år og eldre. Det er få gode kilder til vitamin D i kosten. De beste kildene er fiskeolje og fete fiskeslag som makrell, sild, ørret, laks og kveite. I tillegg er smør, margarin og noen typer melk tilsatt vitamin D i små mengder. Tran og andre kosttilskudd som inneholder anbefalt daglig dose av vitamin D er tilgjengelig på apoteket eller i matbutikken.
– Å ta tran eller annet tilskudd som inneholder vitamin D i anbefalt daglig dose i vinterhalvåret er trygt, sier Holvik.
Rekker å få nok vitamin D før du blir solbrent
– Det viktigste og letteste du kan gjøre for å få nok D-vitamin er å være ute i sollys.
Holvik forteller at tiden du trenger i sollys for å dekke ditt vitamin D-behov er kortere enn tiden det tar å bli solbrent.
– Det er viktig å unngå å bli solbrent. Solkrem reduserer dannelsen av D-vitamin, slik at en trenger lengre tid i solen for å danne samme mengde, sier hun. En kan gjerne vente litt med å smøre kropp og armer, så har en sørget for en god dose D-vitamin.
Det er ikke nødvendig å gå til legen og få målt D-vitaminnivået dersom du ellers er frisk.
Utsatte grupper
– Alle som har et lavt inntak av matvarer som inneholder vitamin D eller oppholder seg lite i sollys kan være utsatt for vitamin D-mangel. Særlig hos eldre, overvektige, innvandrergrupper fra Asia, Afrika og Midtøsten, og hos ungdom har en sett generelt lavere nivåer av D-vitamin, sier Holvik.
Tilskudd til spedbarn
Det er viktig at spedbarn får i seg til strekkelig mengder D-vitamin gjennom tilskudd det første leveåret.
– Helsedirektoratet anbefaler at spedbarn som ammes bør få D-vitamindråper. Barn som får morsmelkerstatning, trenger ikke tilskudd, siden morsmelkerstatning er tilsatt D-vitamin.
Helsedirektoratet anbefaler ikke tran til så små barn.
Barn født av foreldre med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn får tilbud om gratis D-vitamintilskudd på helsestasjonen. Dette er for å forebygge D-vitaminmangel og rakitt i denne gruppen.