Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Å bli gravid kort tid etter en spontanabort øker ikke risikoen for komplikasjoner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Å bli gravid kort tid etter en spontanabort øker ikke risikoen for komplikasjoner

Forskningsfunn

Å bli gravid kort tid etter en spontanabort øker ikke risikoen for komplikasjoner

Å bli gravid kort tid etter en spontanabort øker ikke risikoen for komplikasjoner

Kvinner som blir gravide innen tre måneder etter en spontanabort eller en planlagt abort har ikke økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

stor mage, gravid kvinne
Studien indikerer at kvinner som ble gravide igjen innen tre eller seks måneder etter en spontan eller planlagt abort ikke hadde økt risiko for komplikasjoner . Illustrasjon: Colourbox.com

Kvinner som blir gravide innen tre måneder etter en spontanabort eller en planlagt abort har ikke økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.


Forskerne bak studien undersøkte hvorvidt komplikasjoner i nytt svangerskap varierte med hvor lenge kvinnen hadde ventet med å bli gravid igjen etter en spontan eller planlagt abort. Eksempler på komplikasjoner forskerne så på var svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes, prematur fødsel og om fosteret har for lav eller for høy fødselsvekt.

– Vi fant ingen sammenheng mellom det å bli gravid kort tid etter en spontan eller planlagt abort og det å få komplikasjoner i det nye svangerskapet, uttaler Maria Magnus. Hun er sisteforfatter av studien, og seniorforsker ved Senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Et stort antall fødsler inkludert i studien

Studien er publisert i PLoS Medicine. Den inkluderte totalt 49 058 fødsler etter en foregående spontanabort og 23 707 fødsler etter en foregående planlagt abort i perioden 2008 og 2016 i Norge.

– Så vidt jeg vet er dette en av de største studiene på dette feltet, uttaler Maria Magnus.

Les hele artikkelen

Viktig med gode råd

Spontanabort, definert som fosterdød innen 20 fullgåtte svangerskapsuker, er relativt vanlig og forekommer i 12 til 15 prosent av alle erkjente svangerskap. I høyinntekstland ender i tillegg cirka 15 prosent av alle svangerskap i en planlagt abort.

Forskerne understreker at det er viktig at par som opplever en abort får gode anbefalinger når de vurderer å bli gravide igjen.

– Fordi abort er så vanlig, er det spesielt viktig at vi kan gi kvalifiserte råd rundt hvor lenge et par bør vente med å bli gravide etter å ha gjennomgått enten en spontan eller planlagt abort. Den nye studien er betryggende for par som ønsker å bli raskt gravide igjen, legger Maria Magnus til.

Ber WHO vurdere å endre anbefalinger

Verdens Helseorganisasjon anbefaler at kvinner skal vente minst seks måneder etter begge typer aborter før de blir gravide igjen – på grunn av økt risiko for komplikasjoner i det påfølgende svangerskapet.

Disse anbefalingene har i stor grad vært basert på relativt små studier ifølge Magnus. Hun mener at funnene fra den nye studien ikke støtter disse anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon.

– Studien vi har gjennomført indikerer at kvinner som ble gravide igjen innen tre eller seks måneder etter en spontan eller planlagt abort ikke hadde økt risiko for komplikasjoner sammenlignet med de som ble gravide igjen etter seks til 11 måneder.

– Vi fant heller ingen økt risiko for komplikasjoner blant kvinner som ventet mer enn 12 måneder, sier Magnus.

En spontanabort kan oppleves som svært traumatisk for et par, og det å måtte vente seks måneder med å forsøke å bli gravide igjen kan gjøre situasjonen enda mer vanskelig.

– Våre funn støtter at par som har opplevd en spontan eller planlagt abort kan bestemme selv når de er klare for å bli gravide igjen, og at de ikke nødvendigvis behøver å vente i seks måneder for å unngå komplikasjoner i det neste svangerskapet, avslutter Magnus.