Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Støttestrømper kan forebygge tilbakefall av leggsår hos eldre»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Støttestrømper kan forebygge tilbakefall av leggsår hos eldre

Forskningsfunn

Støttestrømper kan forebygge tilbakefall av leggsår hos eldre

Støttestrømper kan forebygge tilbakefall av leggsår hos eldre. Men det er fortsatt usikkert om støttestrømper forebygger blodpropp og øker mobiliteten, viser oppsummert forskning fra Folkehelseinstituttet.

føtter ikledd kompresjonsstrømper
Colourbox.com

Støttestrømper kan forebygge tilbakefall av leggsår hos eldre. Men det er fortsatt usikkert om støttestrømper forebygger blodpropp og øker mobiliteten, viser oppsummert forskning fra Folkehelseinstituttet.


Venøs insuffisiens, nedsatt tilbakestrømming av blod i beina til hjertet, er en av de vanligste årsakene til plager i beina slik som hevelse, smerter og sår.

Omtrent 30 prosent av alle voksne har venøs insuffisiens og forekomsten øker med alderen. Støttestrømper brukes for å bedre venøs tilbakestrømming ved hjelp av ytre kompresjon.

Artikkelen i BMC Geriatrics: Effects of preventive use of compression stockings for elderly with chronic venous insufficiency and swollen legs: a systematic review and meta-analysis

Kan forebygge tilbakefall av leggsår

– Vi har oppsummert funn fra randomiserte kontrollerte studier som har undersøkt effekten av forebyggende bruk av støttestrømper til eldre over 70 år med venøs insuffisiens eller hovne ben, sier forsker Kristin Thuve Dahm ved Folkehelseinstituttet.

– Konklusjonen er at støttestrømper kan forebygge tilbakefall av leggsår hos eldre, men vi fant ingen randomiserte studier som undersøkte om støttestrømper kan forebygge trombose og bedre mobiliteten, fortsetter hun.

Eldre med kronisk venøs insuffisiens trenger ofte hjelp til å ta av og på støttestrømpene, og hjemmetjenestene bruker mye tid på dette. For hjemmetjenesten er det derfor viktig å vite at dette arbeidet virkelig har en effekt. Det er spesielt behov for robuste randomiserte studier som også undersøker om støttestrømper kan påvirke risikoen for trombose og øke mobiliteten.

To nyere enkeltstudier underbygger effekten av forebyggende bruk av støttestrømper også for personer under 70 år med kronisk venøs insuffisiens.

Om oppsummeringen

Vi søkte i seks databaser i mars 2018 etter randomiserte kontrollerte studier og inkluderte fem studier. Vi lagde en meta-analyse med to studier som viste at støttestrømper klasse 2 trolig reduserer tilbakefall av leggsår sammenlignet med klasse 1 (Klasse 2 er moderat kompresjon (20-30mmHg). Klasse 1 er lett kompresjon (under 20mmHg)).

Det er uklart om støttestrømper med høyere grad av kompresjon reduserer risikoen ytterligere.

Forskerne brukte Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE) for å gradere tilliten til dokumentasjonen.

Forskerne bak publikasjonen:

Kristin Thuve Dahm1 Hilde Tinderholt Myrhaug1 Hilde Strømme² Brynjar Fure³, Kjetil Gundro Brurberg¹

1Folkehelseinstituttet, Område for helsetjenester,  2Medisinske bibliotek, Universitetet i Oslo, 3Nevrologisk avdeling, Sentralsykehuset Karlstad

Artikkelen i tidsskriftet BMC-Geriatrics