Noen thailandske kvinner utvikler stressrelaterte helseproblemer over tid
Forskningsfunn
|Publisert
En blanding av kultursjokk, sysselsettingsproblemer, transnasjonale bånd og ekteskapsforhold påvirker helse og velferd til noen thailandske kvinner bosatt i Norge. Dette viser en studie fra Folkehelseinstituttet.
– Over tid bidro disse forholdene til kronisk stress og forverret helse for noen av de thailandske kvinnene vi intervjuet, forteller forsker Melanie Straiton ved Folkehelseinstituttet.
Thailandske kvinner utgjør en av de de største gruppene innvandrerkvinner fra land utenfor EU. Til tross for at det bor mange thaikvinner i Norge, har vi visst lite om hvordan de har det.
Tidligere forskning på thailandske kvinner har fokusert på kvinnenes sårbarhet for utnyttelse og misbruk i deres posisjon som innvandrerhustruer. Formålet med denne studien var derimot å undersøke helse og velferd hos thailandske innvandrerkvinner i transnasjonale ekteskap.
– Ut fra denne studien med kun 13 kvinner kan vi ikke si at «mange» thailandske kvinner opplever stressrelaterte helseproblemer. Men noen kvinner i utvalget opplevde blant annet å ha høyt blodtrykk, mageproblemer, hodepine, svimmelhet, lite matlyst og muskel- og skjelettplager. De ga uttrykk for at dette var knyttet til stress eller bekymringer, sier Straiton.
Vanskelig å få relevant jobb
Intervjuene avdekket også at det var vanskelig for kvinnene å komme inn på arbeidsmarkedet i Norge. Flere av kvinnene hadde høy utdanning og god kompetanse på ulike fagfelt, men strevde i mange år med å få en jobb hvor de kunne bruke kompetansen sin, til tross for at de hadde gode norskferdigheter og ekstra utdanning i Norge.
Det andre som slo forskerne bak studien, var hvor mye thailandske kvinner støtter og bistår hverandre. Sosialt nettverk var ikke bare viktig for vennskap og emosjonell støtte. Det ble også brukt til praktisk informasjon, for eksempel om forhold knyttet til rettigheter og helsetjenester. Særlig var høyt utdannede kvinner en viktig informasjonskilde for kvinner med lavere utdanning eller dårligere norskferdigheter.
Utfordrende å sende penger hjem
Mange thailandske kvinner i Norge sender penger hjem til familien sin. I Thailand er det vanlig at barn forsørger foreldrene sine når de blir eldre, fordi pensjonsordninger ikke er like etablert som i Norge. Noen sender også penger hjem for å hjelpe søsken eller tantebarn økonomisk, for eksempel med utdanning eller helsetjenester.
Forskerne fant at det kunne være utfordrende for kvinnene å hjelpe familien i Thailand gjennom pengeoverføringer. Dette skyldtes gjerne vanskeligheter med å skaffe seg relevant arbeid, at man jobbet i fysisk harde lavtlønnsyrker, samt ektefellers manglende forståelse for en slik kulturell praksis.
– Bedre organisert støtte med råd om utdanning, karrieremuligheter og sosiale aktiviteter kan muligens hjelpe thailandske kvinner med integrasjon og en bredere tilgang til arbeidsmarkedet, sier Straiton.
Om studien
Studien oppsummerer funn fra intervju med 13 thailandske kvinner som bor i Norge og har hatt norsk ektefelle eller partner.
Referanse
Melanie Lindsay Straiton, Tone Jersin Ansnes, Naomi Tschirhart, (2019) "Transnational marriages and the health and well-being of Thai migrant women living in Norway", International Journal of Migration, Health and Social Care, Vol. 15 Issue: 1, pp.107-119, https://doi.org/10.1108/IJMHSC-01-2018-0002