Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Miljøgifter i morsmelk og tarmflora hos spedbarn»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Miljøgifter i morsmelk og tarmflora hos spedbarn

Forskningsfunn

Miljøgifter i morsmelk og tarmflora hos spedbarn

Miljøgifter i morsmelk har sammenheng med sammensetningen og funksjonen til tarmfloraen hos spedbarn, viser resultater i en studie fra Folkehelseinstituttet.

baby
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Miljøgifter i morsmelk har sammenheng med sammensetningen og funksjonen til tarmfloraen hos spedbarn, viser resultater i en studie fra Folkehelseinstituttet.


I denne studien har forskere for første gang undersøkt om det finnes en sammenheng mellom miljøgifter i morsmelk og sammensetningen og funksjonen til tarmfloraen hos spedbarnet.

Lavere mangfold av bakterier i tarmen

Resultater fra studien viser at relativt høye nivåer av miljøgiftene PFOS og bromerte flammehemmere i morsmelk hadde sammenheng med lavere mangfold av bakterier i tarmen hos barnet sammenlignet med barn av mødre som hadde lave nivåer av disse miljøgiftene i morsmelken. Barna med lavere mangfold av bakterier i tarmen manglet noen av de «gode» bakteriene i tarmen.

Det er bra å ha et høyt mangfold av bakterier i tarmfloraen. Tidligere forskningsresultater viser at lavere mangfold av bakterier i tarmen er forbundet med en rekke sykdommer.

Annerledes bakteriefunksjon i tarmfloraen

Forskerne målte også bakterienes funksjon i tarmfloraen hos spedbarna. Bakteriefunksjonen i tarmfloraen hos barn av mødre som hadde høyere nivåer av bromerte flammehemmere i morsmelken, eller hos barn som var eksponert for dioksinlignende PCB (dl PCB) og PFOA fra morsmelk, var annerledes enn hos de andre barna som deltok i undersøkelsen.

Bakteriene danner mange ulike produkter i tarmen, og disse kan på ulike måter ha innvirkning på helsen. Det trengs mer forskning for å vite hvilken betydning det har for barns helse når bakteriefunksjonen forandres slik resultatene i denne studien viser, og blir annerledes enn «normalt».

‒ Hvis disse forskningsresultatene også bekreftes i andre studier, viser det enda en måte på hvordan miljøgifter har negative helseeffekter. Jo mer vi vet om de skadelige effektene av miljøgifter, desto lettere og raskere kan myndighetene bane vei for tiltak som reduserer bruken av disse helseskadelige stoffene, sier forsker Nina Iszatt ved Folkehelseinstituttet.

Om studien

267 mor og barn-par fra fødselskohorten HUMIS-NoMIC, ledet av Merete Eggesbø på Folkehelseinstituttet, deltok i studien.

Forskerne brukte prøver fra morsmelk, og avføringsprøver fra mødrene samt fra spedbarna da de var én måned gamle. I tillegg brukte de utfylte spørreskjema fra mor med helseopplysninger om seg og barnet. Avføringsprøvene ble analysert for tarmflora, og morsmelkprøvene ble analysert for 28 miljøgifter.

Referanse

Iszatt N, Janssen S, Lenters V, Dahl C, Stigum H, Knight R, … Eggesbø M. Environmental toxicants in breast milk of Norwegian mothers and gut bacteria composition and metabolites in their infants at 1 month. Microbiome. 2019 Feb 27;7(1):34. doi: 10.1186/s40168-019-0645-2.