Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Spedbarnets tarmflora har betydning for vektutviklingen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Spedbarnets tarmflora har betydning for vektutviklingen

Forskningsfunn

Spedbarnets tarmflora har betydning for vektutviklingen

Tarmfloraen hos barnet de første levedagene kan indikere om det får normal vekt, overvekt eller fedme senere i livet. Dette er resultater i en studie fra Folkehelseinstituttet.

Tarmfloraen hos barnet de første levedagene kan indikere om det får normal vekt, overvekt eller fedme senere i livet. Dette er resultater i en studie fra Folkehelseinstituttet.


‒ Hvis funnene våre blir bekreftet i andre studier, betyr det at tarmfloraen i spedbarnsalderen kan være av betydning for om man senere i livet utvikler overvekt eller fedme. Det åpner for muligheten til å korrigere tarmfloraen tidlig i livet for å forebygge overvekt, sier seniorforsker Merete Eggesbø på Folkehelseinstituttet.

Bakterier kan forklare 20 prosent av vektforskjellen

Resultatene viser at omtrent 20 prosent av forskjellene i kroppsmasseindeks (KMI) mellom 12-åringer, kunne tilbakeføres til hvilke bakterier barna hadde i tarmen de første levedagene.

Ved toårsalder kunne sammensetningen av tarmfloraen forklare hele 50 prosent av KMI ved 12 år, men i denne alderen kan kosthold og aktivitet ha påvirket tarmfloraen. Denne sammenhengen er derfor ikke like pålitelig som sammenhengen ved ti dager.

Morsarv

Tarmfloraen påvirkes av både gener og miljø. Den er en del av morsarven gjennom fødsel og amming. Tidligere forskning viser at mødre som var overvektige eller hadde fedme før svangerskapet, og mødre som la på seg mer enn anbefalt under svangerskapet, hadde en spesiell tarmflora. Det viste seg at det var stort overlapp mellom bakteriene av betydning for overvekt hos mødrene og bakteriene av betydning for KMI hos barna deres ved 12-årsalder. Det kan tyde på at barnet arver bakterier av betydning for KMI av mor.

Variert kosthold er best for tarmen

‒ Et variert og godt kosthold er viktig for å bevare en god tarmflora. Det finnes naturlige bakterier i mat og drikke som vi skal ha i oss, sier Eggesbø.

‒ Men det aller viktigste er å unngå antibiotika. Kvinner som har tatt mye antibiotika og kvinner som har dårlig tarmflora, bør være ekstra oppmerksomme på kostholdet under svangerskapet, legger hun til.

Metode

Avføringsprøver fra 550 nyfødte er samlet inn. Hos 165 av barna hadde man også tilgjengelig vektdata ved 12 år.

Forskerne kartla barnas tarmflora fra seks tidspunkter i barndommen deres; ved fire og ti dager, én og fire måneder, og ett og to år og så på sammenhengen med vekten deres ved 12-årsalder. Ingen andre studier på dette feltet har så lang observasjonstid.

Forskerne identifiserte bakterier som var tilstede i tarmen ved å påvise bakteriegener i tarmfloraprøvene fra de ulike tidspunktene. Barnas høyde og vekt ble kartlagt fram til 12-årsalder.

Om studien

Studien er basert på på data og prøvemateriale fra Folkehelseinstituttets studie NoMIC, startet av Merete Eggesbø i 2002. Analysene er utført i samarbeid med forskere ved Denver universitet i USA.

NoMIC er en av de aller første studiene i verden på nyfødtes tarmflora. Hensikten er å få kunnskap om tarmfloraen i nyfødtperioden: hvordan den er sammensatt, hvilke faktorer som påvirker den, hvordan den utvikles gjennom barnealderen og om det er noen sammenheng mellom tarmfloraens sammensetning og mors og barns helse.

Referanse

Maggie A. Stanislawski, Dana Dabelea, Brandie D. Wagner, Nina Iszatt, Cecilie Dahl, Marci K. Sontag, Rob Knight, Catherine A. Lozupone, Merete Eggesbø. Gut Microbiota in the First 2 Years of Life and the Association with Body Mass Index at Age 12 in a Norwegian Birth Cohort. mBio, 2018; 9 (5) DOI: 10.1128/mBio.01751-18