Sammenhengen mellom pre- og postnatalt kosthold og nevroutvikling hos barnet
Hovedformålet med prosjektet er å undersøke hvordan ernæringsmessige faktorer i svangerskapet kan påvirke risikoen for ADHD og kognitive utfall.
Om prosjektet
-
Prosjektperiode: 04.01.2016 - 31.12.2022 (Avsluttet)
- Koordinerende institutt: Folkehelseinstituttet
-
Prosjektleder:
- Heidi Aase, Folkehelseinstituttet
-
Prosjektdeltakere:
- Felice N. Jacka, Deakin University - Branch: Melbourne Campus
- Pål Zeiner, Oslo universitetssykehus HF
- Lene Frost Andersen, Oslo universitetssykehus HF
- Merete Eggesbø, Folkehelseinstituttet
- Ragnhild Eek Brandlistuen, Folkehelseinstituttet
- Helle Margrete Meltzer, Folkehelseinstituttet
- Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
- Guido Philipp Emmanuel Biele, Folkehelseinstituttet
- Ida Henriette Caspersen, Folkehelseinstituttet
- Tiril Cecilie Borge, Folkehelseinstituttet
Sammendrag
Årsaker til nevrologiske utviklingsforstyrrelser som ADHD er i stor grad ukjent, men vi vet at både genetiske- og miljøfaktorer er involvert. Av disse er særlig miljøfaktorer viktig som forebyggbare risikofaktorer for disse forstyrrelsene. Hovedformålet med prosjektet er å undersøke hvordan ernæringsmessige faktorer i svangerskapet kan påvirke risikoen for ADHD og kognitive utfall. Vi vil se på kostholdsmønster under svangerskapet og tidlig barndom, samt mors jernstatus før og under svangerskapet, og benytte data fra MoBa, ADHD studien og NPR. Datamaterialet kombinerer informasjon fra spørreskjema, kliniske undersøkelser og biologiske data og gir dermed en unik mulighet til å studere disse sammenhengene. Resultatene fra prosjektet vil være et viktig første skritt i utviklingen av mer effektive og langsiktige forebyggende strategier for blant annet ADHD. Analyse av kostholdsmønster som helhet er en ny og lovende tilnærming til å studere kostholdsrelaterte effekter.