Kostholdet i graviditeten og risikoen for kreft hos barnet
Vi vil legge sammen data fra to kohorter, hvilket for første gang vil gi mulighet for å undersøke sammenhengen mellom mors kostvaner og barnets risiko for å utvikle kreft.
Om prosjektet
-
Prosjektperiode: 01.04.2016 - 31.12.2027 (Aktivt)
- Koordinerende institutt: Folkehelseinstituttet
-
Prosjektleder:
- Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
-
Prosjektdeltakere:
- Sjurdur Frodi Olsen, Statens Serum Institut
- Ida Henriette Caspersen, Folkehelseinstituttet
- Thorhallur I. Halldorsson, Statens Serum Institut
- Anne A. Bjerregaard, Statens Serum Institut
- Charlotta Granström, Statens Serum Institut
- Bodil Hammer Bech, Statens Serum Institut
- Jørgen Vinsløv Hansen, Statens Serum Institut
- Jan Wohlfahrt, Statens Serum Institut
Sammendrag
Vi vet lite om årsakene til at barn får kreft og har derfor i dag ingen reelle muligheter for forebygging. Retrospektive case-kontroll undersøkelser, hvor mødrene til barn som har blitt rammet av kreft, har blitt spurt om livsstil under graviditeten, og resultatene kan tyde på at mødrenes kosthold kan ha betydning. Da kostvaner er modifiserbare åpner dette opp for viktig mulig forebygging. I Norge og i Danmark har man registrert kostvaner i graviditeten i de store nasjonale undersøkelsene «Den Norske Mor, Far og Barn Undersøkelsen (MoBa)» og i «Bedre Sundhed i Generationer» i Danmark, hvor ca. 100.000 kvinner ble rekruttert tidlig i graviditet. Per desember 2015 forventes det at i alt ca. 400 barn har blitt diagnostierte med barnekreft i de to kohortene. Vi vil legge sammen data fra de to kohorter, hvilket for første gang vil gi mulighet for å undersøke sammenhengen mellom mors kostvaner og barnets risiko for at utvikle kreft i en prospektiv undersøkelse