Cøliaki i en norsk fødselskohort: Betydningen av virale tarminfeksjoner
Kunnskapen er mangelfull om hvilke miljøfaktorer foruten gluten i kosten som har betydning for å utvikle cøliaki, men virusinfeksjoner antas å spille inn.
Om prosjektet
-
Prosjektperiode: 01.01.2014 - 31.12.2028 (Aktivt)
- Koordinerende institutt: Folkehelseinstituttet
-
Prosjektleder:
- Ketil Størdal, Folkehelseinstituttet
-
Prosjektdeltaker:
- Ketil Størdal, Fysisk helse og aldring, Folkehelseinstituttet
Sammendrag
Kunnskapen er mangelfull om hvilke miljøfaktorer foruten gluten i kosten som har betydning for å utvikle cøliaki, men virusinfeksjoner antas å spille inn. MIDIA-studien følger prospektivt > 600 barn med høy risiko for diabetes, og risiko for cøliaki følger samme HLA-type. Noen deltakere har fått påvist cøliaki allerede, og screening forventes å øke antallet til totalt 30-60. Friske barn og barn med diabetes/prediabetes er kontrollgrupper. Antistoffer med høy sensitivitet og spesifisitet for cøliaki benyttes i diagnostikk. I biobankprøver måles antistoffer for å finne når immunreaksjonen startet hos barn med cøliaki, og antistoffer måles også hos kontroller for å beskrive det naturlige forløpet i sykdomsutviklingen. I en case-control studie i MIDIA undersøkes deretter om enterale virusinfeksjoner utløser forbigående eller varige antistoffer typisk for cøliaki. Lagrede avføringsprøver studeres for å finne virus som kan utløse en immunreaksjon mot gluten hos barn med og uten cøliaki.