Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Rotavirus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rotavirus

Rotavirus

Folkehelseinstituttet har referansefunksjon for rotavirus for å bidra til nasjonal overvåking av vaksinasjonsprogrammet.

Folkehelseinstituttet har referansefunksjon for rotavirus for å bidra til nasjonal overvåking av vaksinasjonsprogrammet.


Innhold på denne siden

Denne siden er under oppdatering.

Referansefunksjon

Folkehelseinstituttet (FHI) har referansefunksjon for rotavirus for å bidra til nasjonal overvåking av vaksinasjonsprogrammet.

Prøver der det har blitt påvist rotavirus ved andre laboratorier i landet skal sendes til FHI. Instituttet mottar både rotavirus-positive avføringsprøver og prøver fra rektalpensler (evt. nukleinsyrepreparat i spesielle tilfeller). Hvert mikrobiologiske laboratorium bes om å innsende de første 10 rotavirus-positive prøvene per måned.

Som nasjonalt referanselaboratorium skal FHI utføre referanseundersøkelser på rotavirus som innebærer at positive prøver ved primærlaboratoriet vil bli bekreftet med alternativ metode. I den nasjonale rotavirusovervåkingen utføres genteknologiske analyser for genotyping av sirkulerende virus og påvisning av vaksinevirus. Hvis kliniker eller primærlaboratoriet mistenker at en positiv prøve er forårsaket av vaksineviruset, bør prøven sendes FHI for analyse med RT-PCR som påviser vaksinestammen. Genetisk karakterisering av viruset er også viktig ved utbrudd.

Rotavirus antigen/nukleinsyre kan påvises i avføringsprøve og prøver fra rektalpensler.

Følgende analyser kan utføres:

  • Påvisning av rotavirus antigen i fæces eller rektalpensel (RIDASCREEN Rotavirus Antigen EIA, R-Biopharm)
  • Genotyping av rotavirus VP4 og VP7 i fæces og rektalpensler ved multiplex semi-nested RT-PCR.
  • VP6 gen ved spesifikk qRT-PCR (in-house).
  • Påvisning av rotavirus vaksinevirus i fæces og rektalpensler ved qRT-PCR (in house).
  • Sekvensering av rotavirus ved utbrudd.