Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kusma (parotittvirus)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kusma (parotittvirus)

Kusma (parotittvirus)

Folkehelseinstituttet (FHI) har referansefunksjon for kusma (parotittvirus).

Folkehelseinstituttet (FHI) har referansefunksjon for kusma (parotittvirus).


Innhold på denne siden

Referansefunksjon

Folkehelseinstituttet (FHI) har referansefunksjon for kusma/parotittvirus med den primære hensikt å bidra til en nasjonal epidemiologisk overvåking og utbruddsetterforskning. Kusma er nominativt meldepliktig til MSIS i gruppe A som ledd i nasjonal (og internasjonal) overvåkning og er i smittevernsloven definert som en allmennfarlig sykdom.

Alle prøver der det har blitt påvist anti-parotittvirus IgM-antistoffer ved andre laboratorier i landet sendes til FHI for verifisering. I tillegg utfører vi primærdiagnostikk på kusma og mottar både serum og munnsekret til serologisk og genteknologisk analyse. Begge prøver bør sendes til referanselaboratoriet for sammenlignende undersøkelse samlet. Genetisk karakterisering av viruset er viktig ved utbruddsetterforskning.

Alle mistenkte tilfeller bør få tatt serumprøve samt prøve fra munnsekret eller spytt så snart som mulig etter symptomdebut. Sjansen for å påvise parotittvirus er størst i første sykdomsuke, etter dette kan infeksjon diagnostiseres ved påvisning av spesifikke antistoffer i serum. Parotittvirus nukleinsyre kan påvises i munnsekret, spytt, EDTA-blod, halsprøve, nasopharyngealaspirat (evt. penselprøve på virustransportmedium) og spinalvæske.

Følgende analyser kan utføres

  • Påvisning av IgM i serum med Serion Mumps virus/parotitis/Oreillons IgM) 
  • Påvisning av IgG i serum med Serion Mumps virus/parotitis/Oreillons IgG)
  • Påvisning av parotittvirus-RNA i munnsekret ved RT-PCR (in house). Prøven bør tas så tidlig som mulig, helst innen 7 dager fra sykdomsdebut.
  • Genotyping ved sekvensering

Historikk

11.02.2022: 11.02.2022: Oppdaterte analyser ved parotittdiagnostikk: metodene Enzygnost anti-Parotitis IgM/IgG i serum og Microimmune Mumps IgM/IgG capture EIA i serum/munnsekret utgår.