Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Smittevernveilederen

Histaminforgiftning - veileder for helsepersonell

Histaminforgiftning er en tilstand som skyldes reaksjon på høyt innhold av histamin i næringsmidler. Sykdomsbildet er forårsaket av en overfølsomhetsreaksjon på histamin og gir forholdsvis milde symptomer.

Hopp til innhold

Om histaminforgiftning

Histamin dannes av aminosyren histidin. Andre biogene aminer som tyramin, tryptamin og serotonin kan gi liknende forgiftninger. Biogene aminer er stoffer som dannes fra frie aminosyrer i matvarer. Dette skjer under påvirkning av bakterier som forekommer i mat, enten som normalflora eller som forurensningsflora. Bakteriene produserer enzymer som bidrar til at aminosyrer omdannes til forskjellige aminer. Mengden av disse aminene i næringsmidler er avhengig av hvor mye frie aminosyrer som i utgangspunktet er til stede, lagring og behandling og mikrobiologisk kvalitet. Sykdomsbildet kan lett forveksles med andre allergiske reaksjoner og skalldyrforgiftning. 

Histaminforgiftning var tidligere mest assosiert med fiskeprodukter, spesielt tunfisk, makrell og sild. Disse fiskesortene inneholder mye histidin, og spesifikke bakterier i det maritime miljøet kan produsere enzymer som omdanner histidin til histamin. Andre biogene aminer finnes også i ost, rødvin, tomat og enkelte andre matvarer. En del personer er spesielt følsomme for biogene aminer. Intoleranse mot disse aminene kan gi ulike plager.

Histaminforgiftning ble første gang beskrevet i 1828. De fleste tilfellene av histaminforgiftninger forekommer i USA og Japan, vanligvis etter inntak av hermetisert tunfisk, røkt makrell og sardiner. Største registrerte utbrudd var i USA i 1973 hvor 233 ble histaminforgiftet etter inntak av hermetisert tunfisk. Første tilfelle assosiert med inntak av ost ble beskrevet i 1967. Første tilfeller av aminforgiftning i Norge ble beskrevet i 1945. Aminforgiftning de siste årene i Norge skyldes inntak av fisk og pultost.

Inkubasjonstid

Minutter til timer etter inntak av næringsmidlet.

Symptomer og forløp

Hevelse rundt munnen, brennende følelse i munn og hals, hudreaksjoner, kvalme, brekninger og hodepine. Kan utløse astmaanfall. Varer vanligvis fra noen timer til et par dager. Dødsfall er aldri rapportert.

Diagnostikk

Høye verdier av histamin kan påvises i næringsmidler. Grenseverdier finnes for innhold av histamin i fiskevarer, og histamininnhold i disse varene blir kontrollert når det er mistanke om høyt histamininnhold.

Forekomst i Norge

Folkehelseinstituttets og Mattilsynets  utbruddsvarslingsystem (Vesuv) ble i 2006 varslet  om et utbrudd med 12 personer som ble forgiftet etter inntak av tunfisk. I 2008 ble det varslet om et ubrudd der 5 personer ble syke etter å ha spist makrell.

Behandling

Ingen behandling. Går over av seg selv.

Forebyggende tiltak

God hygiene i produksjon og lav lagringstemperatur er viktig for å forhindre utvikling av histamin.

Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd

Ved flere tilfeller evt. undersøkelse av næringsmidler.

Meldings- og varslingsplikt

Ikke meldingsplikt til MSIS eller varslingsplikt, men ved mistanke om flere tilfeller av forgiftning (felleskildeutbrudd) anbefales det at legen samme dag varsler kommuneoverlegen og det lokale Mattilsynet.

Relaterte saker