Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Smittevernveilederen

Erysipeloid - veileder for helsepersonell

Erysipeloid er en bakterieinfeksjon hos dyr, spesielt gris og fisk, som kan smitte til mennesker gjennom håndtering av kjøtt og fisk.

Hopp til innhold

Om erysipeloid

Sykdommen rammer hovedsakelig slaktere og fiskere og forårsakes av bakterien Erysipelothrix rhusiopathiae. Bakterien ble første gang  påvist i gris i 1876. Infeksjon gir hos mennesker vanligvis lokaliserte hudinfeksjoner, spesielt på fingre. Sykdommen kalles også rødsyke. Betegnelsen spekkfinger brukes ofte feilaktig om erysipeloid, men er egentlig begrenset til fingerinfeksjoner hos personer som håndterer sel og selprodukter. Spekkfinger skyldes sannsynligvis en mykoplasmainfeksjon og behandles best med tetracykliner.

Smittemåte 

Kontaktsmitte gjennom rifter, stikk eller kutt ved håndtering av infisert dyr eller fisk. Smitter ikke fra person til person.

Inkubasjonstid 

1-4 dager.

Symptomer og forløp

Rødlig hevelse rundt infeksjonssted, hyppigst på  finger. Lite smerter. Vanligvis ikke pussdannelse. Forsvinner oftest uten behandling etter 3-4 uker. Kan i svært sjeldne tilfeller gi sepsis og medføre endokarditt.

Diagnostikk

Vanligvis klinisk diagnose, evt. agenspåvisning med dyrkning ved sepsis.

Forekomst i Norge

Ukjent forekomst, forholdsvis sjelden.

Behandling 

Vanligvis spontan helbredelse, men penicillin evt. cefalosporiner kan forkorte sykdomsforløpet.

Forebyggende tiltak

Bruk av hansker ved mye oppskjæring av fisk og rått kjøtt. Desinfeksjon ved kuttskader. Det finnes ingen vaksine.

Tiltak ved enkelttilfelle

Ingen spesielle tiltak.

Meldingsplikt

Ikke meldingspliktig til MSIS.