Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Klistermøll»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Klistermøll

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Klistermøll

Publisert Oppdatert

Klistermøllet ( Endrosis sarcitrella ) er del av vår naturlige fauna utendørs, og kan bare formere seg innendørs i bygninger med fuktig klima. Larven kan overleve på nesten alle mulige tørre matvarer og kan også spise på tekstiler. Den opptrer sjelden som skadedyr i Norge.

Klistermøll
Klistermøllet er lett å kjenne igjen på dets hvite hode, frambryst og fremre del av vingene. FHI - Reidar Mehl

Klistermøllet ( Endrosis sarcitrella ) er del av vår naturlige fauna utendørs, og kan bare formere seg innendørs i bygninger med fuktig klima. Larven kan overleve på nesten alle mulige tørre matvarer og kan også spise på tekstiler. Den opptrer sjelden som skadedyr i Norge.


Hvordan ser klistermøll ut?

Klistermøllet er lett å kjenne igjen på den hvite fargen på hode, frambryst og fremre del av vingene (se bilde). For øvrig er vingene spraglete lysegrå med brune prikker og 2-3 svarte flekker. Når vingene ligger over bakkroppen er voksne hunner ca 10 mm lange og hanner ca 6 mm lange.

Larvene er hvite med rødbrunt hode. Utvokste larver er 10-14 mm.

Hva spiser møllet?

Det er larvene av møllet som tar til seg næring. Voksne møll kan bare suge i seg væsker. Larven er nærmest altetende innen området tørre, døde plantedeler og dyrisk materiale. Den kan spise tørre frø av en rekke ulike planter, korn, mel, kork og mye annet tørt planteavfall. Den kan også leve av avfall i fuglereir, døde insekter, kjuker på trær, tepper, ulltøy og andre tekstiler. Sitt navn har klistermøllet fått fordi den i tidligere tider kunne spise på et melbasert lim som tapeter var hengt opp med.

Hvor finner vi klistermøll?

Klistermøllet er utbredt over hele verden. I Norge finnes det i alle landets fylker, men synes å være vanligst på Vestlandet. I Norge har vi funnet klistermøll i bolighus, tørrfisklager, møller, bakeri, hønsehus og kraftfôrlager.

Hvordan lever og utvikler møllet seg?

Eggene legges i sprekker i varene der larvene skal leve.  Utviklingstiden er svært temperaturavhengig. Egg vil klekke ved temperaturer mellom 10 og 29 °C. Ved 10 °C tar det 42 døgn for eggene å klekke, ved 15 °C 15 døgn og ved 25 °C 6 døgn. Larvene trenger minst 80 % relativ luftfuktighet for å kunne overleve. Avhengig av temperatur og luftfuktighet, bruker larven 38-133 døgn på sin utvikling. Puppestadiet varer normalt 10-25 døgn. Optimal temperatur er 24-26 °C. Ved gode forhold for møllet, kan det ha flere generasjoner i året.

Hva slags skade gjør klistermøll?

Når larvene tar til seg næring kan de gjøre skade på produktene de lever av. Hvis skader forekommer på lagret fôr og matvarer er fuktigheten på stedet for høy, og det vil samtidig være fare for skade av midd og mugg. I utlandet er klistermøllet kjent for å kunne gjøre stor skade i vinkjellere fordi larvene gnager i flaskekorkene.

Bekjempelse

Den beste måten å kontrollere klistermøll på er å sørge for at det er tørt innendørs. Matvarer og tekstiler bør oppbevares tørt. Ved å redusere fuktigheten i gjenstandene der larvene lever til under 80 % vil de etter hvert dø ut. Angrepne matvarer og tekstiler kan tørkes, fryses eller vaskes.

I dagens boliger er inneklimaet så tørt at det er lite sannsynlig at møllet vil oppformere seg innendørs. Hvis man oppdager møllet innendørs, så skyldes det i de fleste tilfeller at noen få individer har forvillet seg inn eller har utviklet seg i en fuktig kjeller. Det er da ingen grunn til å sette i gang bekjempelse.

Oppdager man møllet i store mengder innendørs kan de komme fra et fuglerede i nærheten. Sørg eventuelt for å fjerne redet.

Innhold på denne siden