Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Flatmøll»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Flatmøll

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Flatmøll

Publisert Oppdatert

Flatmøll (Agonopterix heracliana) opptrer ofte i mengder innendørs, særlig senvinter og vår, men de gjør ingen skade og kan heller ikke formere seg i hus. For å bli kvitt dem, holder det at man slipper dem ut, for eksempel ved å riste tøy som de gjemmer seg i utendørs.

Flatmøll
Flatmøll kan ofte opptre i mengder innendørs, men de er bare inne for overvintring. FHI - Kristine Stangeland

Flatmøll (Agonopterix heracliana) opptrer ofte i mengder innendørs, særlig senvinter og vår, men de gjør ingen skade og kan heller ikke formere seg i hus. For å bli kvitt dem, holder det at man slipper dem ut, for eksempel ved å riste tøy som de gjemmer seg i utendørs.


Kjennetegn

Flatmøll har vanligvis et vingespenn 17–25 mm, de kan være mindre. Hannen er størst. Vingene ligger i hvile flatt over bakkroppen, slik at møllen får et flattrykt utseende.  Fargen er typisk spraglete brunlig eller gråbrun, men den kan være mørkere.

Slekten Agonopterix teller over 20 ulike arter i Norge, men A. heracliana er både den vanligste og den som oftest finnes innendørs. Fra liknende arter kjennes den på at antennene er lengre enn både hodet og kroppen til sammen, og at det midt på vingene vanligvis er tre små hvite prikker, hver med en sort, uregelmessig ring rundt. Også liknende arter i slekten Depressaria kan noen ganger opptre innendørs.

Utbredelse

Arten er meget vanlig i hele Norge, dog mindre vanlig nord for Polarsirkelen. For øvrig finnes den i hele Nord- og Mellom-Europa, samt deler av Syd-Europa og det nære Østen.

Levevis

Møllene parer seg om våren. Eggene legges utendørs på ulike skjermplanter som skvallerkål, sløke, karve, hjorterot, bjønnkjeks og rødkjeks. Larvene lever av plantene. Den nye generasjonen dukker opp i august. Flatmøllen har ingen mulighet til å formere seg innendørs.

Arten er en av de møll som flyr tidligst om våren. Alt på milde vinterdager kan man se dem fly, men de dukker oftest opp i perioden mars til mai. De flyr helst i skumringen. Om sommeren sees de ikke. Om høsten kan de igjen trekke til hus.

Ikke skadedyr

De er ikke skadedyr. Problemet er at flatmøll ofte vil overvintre innendørs mellom klær, i sprekker mm, noen ganger i tusentall. Om våren kan de oppleves som sjenerende ved sitt store antall, og ved at de sitter i de lagrete klærne. De kan likeledes sitte i tusentall på vinduer og husvegger. Om problemet er årevisst, søk å stenge igjen kjellerluker, loftsvinduer eller andre steder der møllen kan tenkes å trekke inn. Om de allerede har kommet inn, så slipp møllen ut, åpne vinduer og rist tøy utendørs. Problemet vil da gå over. Kjemisk bekjempelse er ikke nødvendig, da møllen uansett ville forsvunnet utover våren.

Innhold på denne siden