Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Flatmøll»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Flatmøll

Flatmøll

Flatmøll opptrer ofte i mengder innendørs, særlig senvinter og vår, men de gjør ingen skade og kan heller ikke formere seg i hus. For å bli kvitt dem, holder det at man slipper dem ut, for eksempel ved å riste tøy som de gjemmer seg i utendørs.

Flatmøll
Flatmøll kan ofte opptre i mengder innendørs, men de er bare inne for overvintring. FHI - Kristine Stangeland

Flatmøll opptrer ofte i mengder innendørs, særlig senvinter og vår, men de gjør ingen skade og kan heller ikke formere seg i hus. For å bli kvitt dem, holder det at man slipper dem ut, for eksempel ved å riste tøy som de gjemmer seg i utendørs.


Innhold på denne siden

Kjennetegn

Flatmøll er en gruppe relativt små sommerfugler i familien Depressariidae. De har vanligvis et vingespenn på 17 – 25 mm, men de kan være mindre. Hannen er størst. Når flatmøllene er i hvile ligger vingene flatt over bakkroppen, slik at møllen får et flattrykt utseende.  Fargen er typisk spraglete brunlig eller gråbrun, men den kan være mørkere.

Slekten Agonopterix teller over 25 ulike arter i Norge (1), men A. heracliana er både den vanligste og den som oftest finnes innendørs. Den skilles fra liknende arter på at antennene er lengre enn både hodet og kroppen til sammen, og at det midt på vingene vanligvis er tre små hvite prikker, hver med en sort, uregelmessig ring rundt (2). Også liknende arter i slekten Depressaria kan noen ganger opptre innendørs.

Utbredelse

A. heracliana er meget vanlig i hele Norge, dog mindre vanlig nord for Polarsirkelen. For øvrig finnes den i hele Nord- og Mellom-Europa, samt deler av Syd-Europa og det nære Østen.

Levevis

A. heracliana parer seg om våren. Eggene legges utendørs på ulike skjermplanter som skvallerkål, sløke, karve, hjorterot, bjørnekjeks og rødkjeks (2;3). Larvene lever av plantene. Den nye generasjonen dukker opp i august. Flatmøllene har ingen mulighet til å formere seg innendørs.

A. heracliana er en av de møll som flyr tidligst om våren. Alt på milde vinterdager kan man se dem fly, men de dukker oftest opp i perioden mars til mai (3). De flyr helst i skumringen. Om sommeren sees de ikke. Om høsten kan de igjen trekke til hus.

Ikke skadedyr

Flatmøll er ikke skadedyr. Problemet er at de ofte vil overvintre innendørs mellom klær, i sprekker mm, noen ganger i tusentall. Om våren kan de oppleves som sjenerende ved sitt store antall, og ved at de sitter i de lagrete klærne. De kan likeledes sitte i tusentall på vinduer og husvegger. Om problemet er årevisst, forsøk å stenge igjen kjellerluker, loftsvinduer eller andre steder der møllen kan tenkes å trekke inn. Om de allerede har kommet inn, så slipp møllen ut, åpne vinduer og rist tøy utendørs. Problemet vil da gå over. Kjemisk bekjempelse er ikke nødvendig, da møllen uansett ville forsvunnet utover våren.

Referanser

  1. Aarvik L, Bengtsson B.Å., Elven, H., Ivinskis, P., Jürivete, U., Karsholt, O., Mutanen, M., Savenkov, N. Nordic-Baltic checklist of Lepidoptera. Norwegian Journal of Entomology 2007.
  2. Sterling P, Parsons, M. Field guide to the micromoths of Great Britain and Ireland. London: Bloomsbury Publishing Plc; 2012.
  3. Miljolare.no. www.lepidoptera.no [Website]. Bergen[lest 13.01.2021].

Historikk

17.08.2021: Utdypet at flatmøll er en familie som består av flere arter.

24.03.2021: Satt inn referanser. Få endringer i teksten.

Artikkelen om flatmøll er opprinnelig skrevet av Preben Ottesen.