Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Myk borebille»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Myk borebille

Myk borebille

Larvene til myk borebille (Ernobius mollis) lever av bark og ved i tørt bartrevirke. Billene gnager bare i overflaten av splintveden og gjør derfor ingen skade av betydning. Myk borebille lever ute i hele Norge, men finnes også innendørs der det er bark på treverk.

Myk borebille
Hunn av myk borebille. Hannen er mindre og har lengre antenner. Størrelsen varierer fra 3-6 mm. FHI - Kristine Stangeland

Larvene til myk borebille (Ernobius mollis) lever av bark og ved i tørt bartrevirke. Billene gnager bare i overflaten av splintveden og gjør derfor ingen skade av betydning. Myk borebille lever ute i hele Norge, men finnes også innendørs der det er bark på treverk.


Innhold på denne siden

Hvordan ser myk borebille ut?

Myk borebille hører med til familien borebiller, og de voksne billene har derfor et hode som er gjemt under brystet. Til forskjell fra stripet borebille har myk borebille ikke striper på dekkvingene, og som navnet tilsier, er dekkvingene myke. Den er 3-6 mm lang, gyldenbrun, vanligvis med et oransje område på enden av dekkvingene. Hannene til stripet borebille er mindre enn hunnene og har lengre og tynnere antenner. Larvene er hvite og krumbøyde, med tre tydelige beinpar. De kan bli opptil 8 mm lange.

Hvordan kan vi se at det er myk borebille i treet?

Gnag av myk borebille
Gnag av myk borebille. De sirkelrunde, 1-2 mm brede hullene inn i veden leder til puppekamre. Larvene er avhengig av barken for å utvikle seg, og skaden i selve veden er bare overfladisk. FHI - Heidi Lindstedt

Larvene av myk borebille gnager runde ganger som er 1-2 mm brede. Sporet etter gangene kan sees både i barken og den ytterste delen av splintveden. Larvene etterlater seg et tofarget boremel, en lys del fra veden og en mørkt del fra barken. Er barken tynn, borer larven seg én centimeter inn i splintveden før forpupping. Hvis du oppdager slike hull er det altså puppekamre, og ikke et tegn på at billene har begynt å leve i selve veden. Om barken er tykk kan larvene forpuppe seg der.

Gnagene til myk borebille kan forveksles med gnagene etter stripet borebille da begge artene forekommer i trevirke innendørs. Stripet borebille har imidlertid helt lyst boremel og gnager ikke i bark. For sikker bestemmelse av gnag etter stripet borebille, se egen faktaartikkel om stripet borebille.

Hvor finner vi myk borebille og hvordan lever den?

Myk borebille er utbredt i hele Norge og vi finner den både i og utenfor hus. Den har larveutvikling i bark og ytterste del av splintveden i bartrær. De forekommer i tørre og døde trær og lever ikke i bark på trær som er angrepet av sopp. Myk borebille liker det varmt og finnes derfor gjerne på soleksponerte steder, eller inne i hus hvor det er varmt. Gnag av myk borebille er vanlig å se der barken fremdeles sitter på bygningsmaterialer. Angrepet kan pågå i mange år på samme sted. Larveutviklingen tar ett eller to år. Billene forpupper seg på forsommeren, og de voksne dyrene kan sees i juni og juli. De voksne billene parer seg noen få dager etter de er klekket og legger i gjennomsnitt 40 egg. De tar ikke til seg næring som voksne, og lever bare i noen få uker.

Hvilken skade kan myk borebille gjøre?

Skaden på selve treverket er ubetydelig, men barken kan bli spist helt opp.

Hvordan bli kvitt myk borebille?

Den beste måten å bli kvitt myk borebille på er å fjerne barken på treverket. Ingen annen bekjempelse bør være nødvendig. Det er ikke mulig å impregnere bark med trebeskyttelsesmiddel.

Historikk

15.09.2021: Teksten er gjennomgått. Ingen endringer.

Artikkelen er skrevet av Tone Birkemoe.