Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Råd for andre sektorer og yrkesgrupper»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Råd for andre sektorer og yrkesgrupper

Råd for andre sektorer og yrkesgrupper

Med høy vaksinasjonsdekning og en ny fase av pandemien er mange smittevernanbefalinger og -tiltak for befolkningen tatt bort. De generelle smittevernrådene, som å holde seg hjemme når en er syk og ha god hoste- og håndhygiene, gjelder fremdeles.

Med høy vaksinasjonsdekning og en ny fase av pandemien er mange smittevernanbefalinger og -tiltak for befolkningen tatt bort. De generelle smittevernrådene, som å holde seg hjemme når en er syk og ha god hoste- og håndhygiene, gjelder fremdeles.


Innhold på denne siden

Med høy vaksinasjonsdekning og en ny fase av pandemien er mange smittevernanbefalinger og -tiltak for befolkningen tatt bort. Denne fasen kalles ‘normal hverdag med økt beredskap’. Avstandskravene faller bort. De generelle smittevernrådene, som å holde seg hjemme når en er syk og ha god hoste- og håndhygiene, gjelder fremdeles. Ellers er hverdagen omtrent som før pandemien. Lokale eller nasjonale myndigheter skal ha beredskap for å kunne ta i bruk ytterligere råd og tiltak ved uakseptabel sykelighet i befolkningen eller uhåndterlig belastning av helsetjenestens behandlingskapasitet. Alle sektorer bør generelt tilrettelegge for å redusere risiko for smitte.

Generelle råd som gjelder alle

Hånd- og hostehygiene

 • Ha god håndhygiene og hold hendene rene. Bruk såpe og vann eller alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet, og vask hendene etterpå.

Ved luftveissymptomer

 • Alle som er syke skal holde seg hjemme og ha lav terskel for å teste seg. Dette gjelder også for vaksinerte og beskyttede.

Testing

 • Følgende personer er anbefalt å teste seg:
  • Alle med nyoppståtte luftveissymptomer eller andre symptomer på covid-19, uavhengig av vaksinasjonsstatus
  • Uvaksinerte hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en som er smittet
  • Øvrige uvaksinerte nærkontakter
 • Dersom du tester positiv på en hurtigtest, er det anbefalt det å ta en PCR-test for å bekrefte testresultatet.

Les mer:

Råd til arbeidsplasser og virksomheter

Planlegging og risikovurdering

 • Virksomheten er ansvarlig for at drift skjer i samsvar med gjeldende regelverk. Arbeidsgivere må også i denne fasen vurdere om det kan være fare for smitte på arbeidsplassen. Ledelsen er ansvarlig for å sikre en forsvarlig drift som tar hensyn til smittevern
 • Arbeidsplasser må være forberedt på noe fravær på grunn av sykdom eller karantene
 • Virksomhetenes rutiner bør sikre tilstrekkelig godt renhold.

Hjemmekontor har vært et viktig tiltak i pandemien. I en ‘normal hverdag med økt beredskap’ er målet å gå gradvis tilbake til normal drift av arbeidslivet. Hjemmekontor som smitteverntiltak kan bli aktuelt dersom smittesituasjonen gjør det nødvendig. Det vil da bli anbefalt av lokale eller nasjonale helsemyndigheter.

Tidligere arkiverte råd og veiledere

Historikk

14.10.2021: Lagt til lenker, fjernet lenke.