Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Mindre vanlige flåttbårne infeksjoner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mindre vanlige flåttbårne infeksjoner

Artikkel

Mindre vanlige flåttbårne infeksjoner

Flåtten kan overføre en rekke sykdommer. Lyme borreliose og skogflåttencefalitt er de vanligste, men i tillegg har vi anaplasmose, babesiose og harepest.

Flått
Foto: Colourbox.com

Flåtten kan overføre en rekke sykdommer. Lyme borreliose og skogflåttencefalitt er de vanligste, men i tillegg har vi anaplasmose, babesiose og harepest.


Innhold på denne siden

Sykdommer som smitter ved flåttbitt er et økende problem i Norge, men vi har generelt en gunstig situasjon sammenliknet med mange andre land når det gjelder flåttbårne infeksjoner. 

Anaplasmose

Sykdommen forårsakes av bakterien Anaplasma phagocytophilium. Den kan også gi sykdom hos dyr og er den vanligste flåttoverførte sykdommen hos sau (Sjodogg). Vanligvis gir infeksjonen ingen eller svært milde symptomer som feber, hodepine, muskel- og leddsmerter og generell slapphet. Infeksjonen behandles effektivt med antibiotika.

Se også: Anaplasmose - veileder for helsepersonell 

Babesiose

Sykdommen forårsakes av parasitten Babesia sp. Sykdommen er kjent hos storfe, men kun diagnostisert på én pasient i Norge. Hos mennesker gir infeksjonen liknende symptomer som malaria; feber, musklesmerter og hemolytisk anemi.

Se også: Babesiose - veileder for helsepersonell

Tularemi (harepest)

Sykdommen forårsakes av bakterien Francisella tularensis. I tillegg til å overføres via flåttbitt, kan bakterien overføres til mennesker via direkte kontakt med smittebærende dyr (spesielt hare og gnagere), gjennom drikkevann, ved inhalasjon av kontaminert støv eller ved myggbitt.

Sykdommen kan vise seg på flere måter og deles inn etter det kliniske sykdomsbildet. I Norge ses hyppigst betennelse i munnhule og svelg etter inntak av kontaminert vann eller smertefulle sår etter dyrekontakt/insektstikk/flåttbitt. Infeksjonen behandles med antibiotika.

Se også: Tularemi - veileder for helsepersonell

Flåttbårne infeksjoner som ikke finnes i Norge, men i andre deler av verden