Mor-barn-vennlig neonatalavdeling
Artikkel
|Oppdatert
En Mor-barn-vennlig neonatalavdeling har blitt evaluert og godkjent etter kriterier basert på WHO/Unicefs Mor-barn-vennlig standard, og følger de ti trinnene for Mor-barn-vennlig neonatalavdeling (1).
MBVS er en kvalitetsstandard for tjenesten, og en Mor-barn-vennlig neonatalavdeling arbeider etter de samme grunnleggende prinsippene som en Mor-barn-vennlig føde-/barselavdeling.
Ifølge Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2023) (regjeringen.no) er videreføring av Mor-barn-vennlig standard (MBVS) i landets føde- og barselavdelinger, neonatalavdelinger og helsestasjoner et viktig virkemiddel for å øke ammeforekomsten.
10 trinn for Mor-barn-vennlig neonatalavdeling
Administrativt ansvar
- Trinn 1a: Følg WHO-koden for markedsføring av morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger og relevante resolusjoner fra Verdens helseforsamling
- Trinn 1b: Ha en skriftlig ammeprosedyre som rutinemessig formidles til helsepersonell og foreldre
- Trinn 1c: Etabler kontinuerlig evaluering av Mor-barn-vennlig standard i sykehusets eget kvalitetssystem
- Trinn 2: Sikre at personalet har tilstrekkelig og oppdatert kunnskap, kompetanse og ferdigheter for å støtte amming
Klinisk praksis
- Trinn 3: Samtale med gravide og deres familier om hvorfor det er viktig å amme og hvordan få dette til
- Trinn 4: Sørge for at mor og barn kan ha uforstyrret hud-mot-hud kontakt, og støtte mødrene i å komme i gang med ammingen så snart som mulig etter fødsel
- Trinn 5: Veilede mødrene i å etablere og opprettholde amming, og til å håndtere vanlige ammeproblemer
- Trinn 6: Ikke gi morsmelkernærte nyfødte noen annen form for næring eller drikke enn morsmelk unntatt når det er medisinsk grunn til det
- Trinn 7: Gi mor og barn anledning til å være sammen 24 timer i døgnet
- Trinn 8: Veilede mødre i å kjenne igjen og svare på barnets tegn på sult
- Trinn 9: Veilede mødrene i bruk av og risiko knyttet til bruk av tåteflaske og smokk
- Trinn 10: Planlegge utreise ved å etablere kontakt med kommunehelsetjenesten, slik at foreldre og deres nyfødte sikres kontinuerlig støtte og hjelp
For fullversjon av de ti trinnene, inkludert utdypende forklaring samt ønsket implementering og kriterier for hvert trinn:
Prosessen frem mot godkjenning
Avdelinger som ønsker å bli godkjent som Mor-barn-vennlig neonatalavdeling, jobber etter kvalitetsstandard “Ti trinn for Mor-barn-vennlig neonatalavdeling” og må følge denne prosessen.
Prosessen frem mot godkjenning er delt inn i 6 steg.
1. Selvevaluering
Neonatalavdelingen fyller ut selvevalueringsskjema for neonatalavdelinger. Selvevalueringen har ingen betydning for en eventuell senere godkjenning som Mor-barn-vennlig neonatalavdeling. Den er ment som en hjelp til å kartlegge hva som faktisk allerede finnes av kunnskap, rutiner og prosedyrer som gjelder ammeveiledning ved avdelingen. Den kan også være med å bevisstgjøre og å avdekke hva avdelingen trenger å arbeide videre med, for å kunne godkjennes.
2. Faglig oppdatering av personalet
Alt helsepersonell som gir ammeveiledning, skal få opplæring og være faglig oppdatert. Avdelingen skal utarbeide en opplæringsplan for ansatte.
Opplæringsplanen skal sikre at alle som veileder mødre har oppdatert og ensartet kunnskap om amming og morsmelk. WHO har definert hvilke krav som stilles til helsepersonell som skal gi ammeveiledning og hva de evalueres ut fra. Det tar utgangspunkt WHO’s 20 kunnskapspunkter.
Hver enkelt ansatt skal dokumentere gjennomgått opplæring, enten via skjemaet over, eller i egen opplæringsplattform som leder er ansvarlig for.
Faglig oppdatering er en kontinuerlig prosess. Avdelingen skal derfor også ha rutiner som sikrer de ansatte tilgang på ny kunnskap om amming og morsmelk. Dette kan gjøres ved at ansatte gis muligheter til å delta på kurs eller videreutdanning. Ansatte bør gå inn på FHIs nettsider for kunnskapsbaserte råd om medisinske brystkomplikasjoner for oppdatert kunnskap.
Vi oppfordrer også ansatte til å melde seg på nyhetsbrevet fra Enhet for amming, FHI.
3. Utarbeidelse av ammeprosedyre
Ammeprosedyren omfatter Ti trinn for Mor-barn-vennlig neonatalavdeling, som samlet utgjør den faglige standarden avdelingen skal følge.
Et forslag er at avdelingen nedsetter en arbeidsgruppe med ansvar for å revidere prosedyren, og at alt aktuelt helsepersonell bør involveres og informeres om fremdriften underveis.
Et av målene med arbeidet er å sikre kvalitet og å skape ensartethet ved all veiledning om amming til familier med premature og syke barn. Et annet mål er å utvikle gode rutiner for oppfølging av barn og familie etter utreise fra sykehuset. Dette er også i tråd med Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen.
4. Godkjenning av prosedyren
Ammeprosedyren, inkludert vedlegg som lokalproduserte skriv, oversendes kontaktperson ved Enhet for amming, FHI. Enhet for amming ved FHI vurderer og godkjenner den skriftlige prosedyren. Når prosedyren er godkjent og implementert i avdelingen avtales tidspunkt for re-evaluering.
5. Re-evaluering
Når prosedyren er implementert gjennomføres re-evaluering. Denne omfatter:
- Spørsmål til mødrene
- Mødrene får utdelt informasjon om re-evalueringen, de får utdelt QR kode / lenke til spørsmålene
- Spørsmålene er basert på “Ti trinn for Mor-barn-vennlig neonatalavdeling” og ammeveiledning de har mottatt av personalet
- Personalets ammekunnskaper
- Alt personalet får en lenke til spørsmål som handler om hvilke ammekunnskaper de har
- Registrering av amming, bankmelk og morsmelkerstatning
- Når barnet skrives ut, legges dette inn i elektronisk skjema
Hensikten er å evaluere informasjonen og oppfølgingen som mødre/familien har fått i avdelingen og personalets kunnskap og få en oversikt over avdelingens bruk av tillegg/morsmelkerstatning/bankmelk. Enhet for amming, FHI oppsummerer og vurderer resultatene fra re-evalueringen.
6. Godkjenning som Mor-barn-vennlig neonatalavdeling
Endelig godkjenning som «Mor-barn-vennlig neonatalavdeling» bygger på godkjenning av den skriftlige ammeprosedyren og resultatene fra re-evalueringen.
Historikk:
- Norge var ett av de første landene som gjennomførte en nasjonal satsning for å fremme morsmelkernæring ved neonatalavdelingene, og i 2005 ble WHO sine “10 trinn for vellykket amming” tilpasset neonatalavdelingene og gitt betegnelsen "Faglige retningslinjer for en Mor-barn-vennlig neonatavdeling" (2009).
- Nyfødt-intensiv avdelingen ved Lillehammer sykehus ble godkjent som den første Mor-barn-vennlige neonatalavdeling i 2005.
- I 2007 var 18 av 20 neonatalavdelinger i Norge godkjent som Mor-barn-vennlige.
- Det er ikke gjennomført re-evaluering av avdelingene etter dette.
- Sverige, Danmark, Finland, Canada og Norge utarbeidet felles retningslinjer og evalueringsdokumenter for Mor-barn-vennlige neonatalavdelinger. Disse ble presentert på en internasjonal konferanse i Uppsala i 2015: Neo-BFHI: The Baby-Friendly Hospital Initiative for Neonatal Wards (ilca.org).
- I 2017 deltok Nasjonal kompetansetjeneste for amming, sammen med 35 andre land, i en kartlegging av neonatalavdelingenes ammepraksis/rutiner. Hensikten var å undersøke om de var i samsvar med kriteriene for en Mor-barn-vennlig neonatalavdeling. Resultatene kan leses i Compliance with the "Baby-friendly Hospital Initiative for Neonatal Wards" in 36 countries (nih.gov).
- I 2020 publiserte WHO dokumentet "Protecting, promoting and supporting breastfeeding: the baby-friendly hospital initiative for small, sick and preterm newborns" (WHO, 2020). Et utdrag av dokumentet er publisert på nettsiden i norsk oversettelse.